Promjena visina cestarina na dionicama autoceste Rijeka-Zagreb

TVRTKA Autocesta RijekaZagreb izvijestila je danas o korekciji cijena cestarina, pri čemu je cestarina za osobna vozila porasla za kunu, dok je za teška vozila snižena na nekim dionicama autoceste RijekaZagreb.

Izmijenjene cestarine stupile su na snagu jučer i danas, kazao je direktor Sektora naplate cestarina te tvrtke Mario Juzvišen.

Povećanje cestarine od šest posto ili za jednu kunu za osobna vozila odnosi se na dionice te autoceste od Zagreba preko Jastrebarskog do Karlovca.

Naime, do jučerašnjeg otvaranja dionice Vukova Gorica-Bosiljevo, cestarina se naplaćivala u Vukovoj Gorici i iznosila je, na dionici od Zagreba do Vukove Gorice, 23 kune. No, uvođenjem u sustav naplate nove dionice i veći broj kilometara, cestarina se sada naplaćuje u Bosiljevu i iznosi 27 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako se na dionicama od Zagreba do Bosiljeva od jutros počela primjenjivati ta nova cijena cestarina. Za osobne automobile cestarina na izlazu Jastrebarsko povećana je sa sedam na osam kuna, na izlazu Karlovac s 15 na 16 kuna, dok je na izlazu Bosiljevo cijena cestarine za osobne automobile 27 kuna. Za drugu kategoriju vozila (automobili s prikolicom i sl.) cijena je na izlazu Jastrebarsko povećana s 12 na 14 kuna, na izlazu Karlovac s 25 na 29 kuna, dok je na izlazu Vukova Gorica plaćano 37, a na novom izlazu Bosiljevo sada iznosi 49 kuna.

Na dijelu od Zagreba do Bosiljeva za četvrtu kategoriju vozila, odnosno teška vozila cestarina je snižena na izlazu Jastrebarsko sa 35 na 34 kune, na izlazu Karlovac sa 70 kuna na 67 kuna, dok na izlazu Bosiljevo iznosi 113 kuna, a ranije je na Vukovoj Gorici bila 105 kuna.

Na dijelu od Orehovice (Rijeka) do Vrbovskog, otvaranjem dionice Kupjak-Vrbovsko uspostavljen je prije dva dana zatvoreni sustav naplate u duljini od ukupno 67,35 kilometara. Prije je na tom dijelu bio na snazi otvoreni sustav naplate i cestarina se plaćala na privremenoj naplatnoj postaji u Lepenici. Cijena cestarine do Lepenice za osobne automobile bila je 12 kuna, za drugu kategoriju vozila 20, za treću 28, a za četvrtu 55 kuna. Od 25. lipnja na tom je dijelu pet cestarinskih ulaza i izlaza - Lepenica, Vrata, Delnice, Ravna Gora i Vrbovsko. Sadašnja naplatna postaja Lepenica ima privremenu ulogu naplatnih postaja Grobnik i Oštrovica do ugradnje automatskog naplatnog sustava koji će proraditi početkom iduće godine. Tako cijena cestarine na dionicama Rijeka-Vrbovsko koje se od jučer naplaćuju za osobne automobile na izlazu Oštrovica iznosi sedam kuna, na izlazu Vrata 11 kuna, na izlazu Delnice 14 kuna, na izlazu Ravna Gora 18 kuna, a na izlazu Vrbovsko 23 kune.

U ARZ-u podsjećaju da cestarine na postojećim dionicama Zagreb-Karlovac-Vukova Gorica, te Orehovica-Kupjak nisu korigirane od lipnja 2000., dok su u istom razdoblju bile korigirane na drugim autocestama u ožujku prošle i siječnju ove godine. Ističu da je u navedenom razdoblju došlo do rasta cijena i inflacije, a da su oni u promet pustili graditeljski najteže i time najskuplje dionice čitave autoceste Rijeka-Zagreb

U dužem priopćenju ARZ-a se napominje da je Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo dalo svoju suglasnost, te odobrilo primjenu korigirane i nove cestarine od 15. lipnja, podsjećajući da je prihod od cestarina jedini prihod koji ta tvrtka ostvaruje iz redovite djelatnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara