Pronađeni tragovi vode na Mjesecu

Tekst: F.M.
Foto: NASA


KORISTEĆI podatke prikupljene u tri različite misije koje su proučavale površinu Mjeseca, znanstvenici su pronašli dosad najuvjerljiviji dokaz o postojanju vode na tom našem satelitu.

"Kad kažemo 'voda na mjesecu' ne mislimo na jezera, oceane, ili čak bare. Voda na mjesecu znači molekule vode i hidroksila (vodika i kisika) koje ulaze u interakciju s molekulama kamena i prašine, pogotovo u gornjim milimetrima Mjesečeve površine", rekao je voditelj istraživanja Carle Pieters.

Letjelice američke NASA-e Cassini i Deep Impact, zajedno s indijskom letjelicom Chandrayaan-1, prikupile su najnovije podatke. Tijekom misija Apollo u 60-im i 70-ima godina prošlog stoljeća, NASA je pronašla kamenje u kojemu je pronađena malena količina zaostale vode, ali se smatralo da je ona tamo došla prilikom kontaminacije na Zemlji.

Znanstvenici su prije mislili kako je Mjesec potpuno suh, iako je njegova tamna strana dovoljno hladna da podržava nastanak leda. No, kad se tamna strana okrene prema Suncu, led bi brzo ispario. Prije se vjerovalo kako bi moglo biti tekuće vode oko polova Mjeseca, ali moguće je da postoji puno mokrijih područja diljem našeg satelita.

Tim američkih znanstvenika istražuje gdje bi ta mjesta mogla biti. Voda je važna, jer iako razne svemirske agencije već razmišljaju o uspostavljanju baza na Mjesecu, trošak prebacivanja vode i hrane tamo je jako velik. Ukoliko bi astronauti mogli koristiti vodu s mjeseca za piće i uzgoj biljaka, to bi uvelike olakšalo stvaranje baza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara