Roditelji zabranili djeci da svjedoče protiv ekstremističkog vjeroučitelja

Roditelji zabranili djeci da svjedoče protiv ekstremističkog vjeroučitelja

Foto: Privatni album

IAKO je vjeroučitelj Krešimir Bagarić zbog pozivanja na strijeljanje Stjepana Mesića i Vesne Pusić završio u istražnom zatvoru zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje, izgleda da bi cijeli slučaj mogao neslavno propasti.

Naime, Telegram je objavio da roditelji učenika u OŠ Matija Gubec, u kojoj je Bagarić dobio otkaz nakon što je Index objavio snimku njegova mrziteljskog "predavanja" na satu vjeronauka, ne dozvoljavaju istražiteljima da im ispitaju djecu.Upravo bi iskazi učenika osmog razreda te osnovne škole, pred kojima je Bagarić na satu vjeronauka slavio ratnog zločinca Ratka Mladića, trebali biti ključni za utvrđivanje njegove krivnje. Telegram navodi kako je za formalnu potvrdu kaznenog djela potrebno da učenici sami opišu da je vjeroučitelj javno pozivao na mržnju i nasilje. Da stvar bude još gora, snimka koju je objavio Index ne može se koristiti na sudu kao dokaz.

Javni interes morao bi biti važniji od Bagarićeva prava na privatnost


Naime, snimku Bagarićeva "predavanja" nije napravila policija uz sudski nalog i po strogo propisanim pravilima, pa ju zato sud ne može priznati kao zakonit dokaz. Telegram podsjeća da Zakon o kaznenom postupku dozvoljava korištenje nezakonitih dokaza, onih kojima se krši ustavom zajamčeno pravo na privatnost, ali u vrlo ograničenom opsegu. Da bi se takva snimka priznala kao zakonit dokaz, moraju biti ispunjene dvije pretpostavke: mora biti riječ o djelu za koje je nadležan županijski sud, odnosno mora se raditi o težem kaznenom djelu, a drugi uvjet je ocjena suda da je važniji interes vođenja kaznenog postupka od povrijeđenog prava na privatnost. U prijevodu - javni interes morao bi biti važniji od Bagarićeva prava na privatnost.
 
Prvi uvjet nije ispunjen jer je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu protiv Bagarića pokrenulo postupak kojim mu se na teret stavlja kazneno djelo za koje je predviđena kazna do tri godine zatvora, dakle radi se o blažem nedjelu. Ne uspiju li istražitelji doći do iskaza učenika, slučaj bi vrlo lako mogao propasti na sudu.

Bagariću je, inače, sud odredio 15 dana istražnog zatvora, a Telegram neslužbeno doznaje da je tužiteljstvo predložilo ispitivanje tek jedne djelatnice škole u svojstvu svjedokinje. Kad ona da svoj iskaz, Bagarić izlazi na slobodu.

Što je to Bagarić govorio pred djecom na satu vjeronauka?


Podsjetimo, Index je prije tjedna dana objavio snimku predavanja koje je Bagarić održao pred djecom u školi Matija Gubec.

Index je dobio snimku Bagarićeva divljanja na nastavi u jednom osmom razredu, snimio ga je jedan od učenika. Bagariću ovo nije prvi put da se tako ponaša pa je dijete skupilo hrabrosti snimiti vjeroučitelja i dostaviti snimku Indexu.

Za početak, vjeroučitelj Bagarić učenicima je objasnio kako je po njemu trebala izgledati operacija Oluja.

"Mi smo budale, trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac, onda da uđemo. Tako je trebalo biti finoj gospodi zagrebačkoj koja misli da Hrvatska završava u Karlovcu. Debili i kreteni. Kratkovidni", iznio je svoju taktiku Bagarić. No to mu nije bilo dovoljno. Kako je snimka nastala tik nakon presude Slobodanu Praljku, Bagarić je većinu svoga izlaganja posvetio situaciji u Bosni i Hercegovini te usput pohvalio zločine koje je Ratko Mladić napravio nad Bošnjacima.

"Ispada da je đeneral bio u pravu. On je svoje zaštitio. Đeneral je bio u pravu za srpske interese. A mi imamo dudeke. Uz sve poštovanje prema dudekima. Može i učitelj biti lud ponekad", uz pohvale je ipak iznio dozu samokritičnosti Bagarić.

Nakon što je pohvalio čovjeka koji je naredio ubijanje tisuća muslimana, u okruženju godinama držao Sarajevo, a prije toga bez problema ubijao po Dalmaciji, Bagarić je učenicima obrazložio koga bi u Hrvatskoj trebalo ubiti.

Vješanje, samoubojstvo s tri hica u leđa, bacanje u septičku jamu

"Za ovo bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i jednu bivšu ministricu vanjskih poslova, ali odmah. Po kratkom postupku. Čovjek je otvorio predsjednički sef i transkripte je dao. Prokleto ti do sedmog koljena bilo, izdajniče. Prljavi, smrdljivi izdajniče. Nikad mira ne imao", proklinje na satu vjeronauka vjeroučitelj. No nije mu dosta kletva i zazivanje vješanja. Dao je Bagarić i druge prijedloge.

"Imaš ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić koja otvoreno po svijetu govori. To nigdje nema. Probaj zamisliti da francuska ministrica jednu stvar napravi protiv Republike. Samo te nema. Možeš birati, srčani udar, moždani udar, samoubojstvo s tri metka u leđa, kako to već ide. Jedino mi svoje prostitutke i izdajnike stavljamo na važna mjesta. Jedino smo mi tako bijedan narod, nema bjednijeg naroda od hrvatskog naroda", ustvrdio je Bagarić koji na zanimljiv način shvaća širenje kršćanske ljubavi. Na Mesića i Vesnu Pusić Bagarić vratio se još jednom ustvrdivši da im treba: "Metak u glavu po kratkom postupku. U prvu septičku jamu baciti. Izdajnika".

DORH odmah zatražio istragu, ravnateljica osudila vjeroučitelja

DORH je dan nakon objave snimke zatražio od policije pokretanje istrage protiv vjeroučitelja.

DORH je to naložio, kako navode, radi utvrđenja elemenata kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Ravnateljica Osnovne škole Matije Gupca, Ljiljana Klinger, izjavila je da je šokirana Bagarićevim ispadom, naglasivši kako je to "nedopustiv način komuniciranja i za svaku osudu".

Ocijenila je kako je riječ o zlouporabi položaja učitelja, stavovi koje je iznio "nisu u skladu ni s građanskim niti s humanim načelima, a poziv na linč i govor mržnje su za svaku osudu". Najavila je i izvanredni otkaz vjeroučitelju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara