Propaganda od najmlađe dobi: "U solinskom vrtiću djecu ateista tjeraju da se mole Isusu"

Ilustracija: Zvonimir Barišin / Cropix

UDRUGA PROTAGORA upozorila je na slučaj u solinskom vrtiću Cvrčak gdje su djeca mimo volje njihovih roditelja uključena u molitvu, što za tu udrugu predstavlja ideološko nasilje nad najmlađima.

Udruzi se javio zabrinuti roditelj čije dijete je u vrtiću u Solinu svakodnevno prije jela uključeno u molitvu "mimo njegove volja, a donedavno i bez njegova znanja. Upit o tome slučaju su uputili ravnatelju vrtića Davoru Mikasu u kojem su mu objasnili kako je dijete time "izloženo religijskoj indoktrinaciji mimo njegova znanja i volje od strane dviju odgajateljica, koje svu djecu, pa i onu ireligioznih roditelja, prije ručka okupljaju na 'molitvu Isusu'". Od ravnatelja su tražili da poduzme mjere protiv takve prakse.

Odgajateljica nakon upozorenja djeci pričala o Isusovom životu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, niti nakon 10 dana ravnatelj se nije očitovao na upit Protagore, a u međuvremenu je "jedna od spomenutih odgajateljica svoj djeci pričala priče o Isusovom životu". 12. prosinca je predsjednik Protagore Milan Polić pokušao telefonski razgovarati sa ravnateljem Mikasom te je u upravi vrtića dobio njegov broj mobitela. No, ravnatelj se i dalje nije javljao, a Protagora do danas nije dobila odgovor na svoje upite. "Dopisi su uredno prošli, što nakon svega može značiti samo jedno: ravnatelj Davor Mikas ne želi ništa poduzeti niti dati bilo kakvu objašnjenje glede religijske ideološke indoktrinacije predškolske djece koja se provodi pod njegovim ravnateljstvom", piše Protagora. Do objave ovog teksta niti Indexu se nitko nije javio iz vrtića Cvrčak.

Protagora će sada o ovome slučaju ponovno obavijestili i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa na čijem čelu je novi ministar Željko Jovanović u nadi da će se napokon "uvesti zakonitost u dječje vrtiće te spriječiti duhovno nasilje nad djecom koju sami roditelji, nažalost, od tog nasilja ne mogu zaštititi". Udruga je u posljednje dvije godine iz svih krajeva Hrvatske primila pritužbe roditelja da su im djeca svakodnevno izložena religijskoj indoktrinaciji, najčešće molitvama prije jela.

U Ministarstvu su ih do sada ignorirali

"Budući da za vjeronaučno djelovanje u dječjim vrtićima mora postojati zahtjev roditelja, a da su djeca ireligioznih roditelja svakodnevno izložena religijskoj indoktrinaciji često bez znanja roditelja, o čemu oni saznaju tek naknadno, očito je takva praksa u suprotnosti ne samo s Ustavom nego i propisima koji reguliraju vjeronaučnu djelatnost u dječjim vrtićima", pišu iz Protagore te dodaju kako su ih na upite vrtići uvijek ignorirali, a Ministarstvo poručivalo da oko toga ne mogu ništa. "Bilo je zapravo očito da resorno Ministarstvo prešutno podržava takvu praksu, ali ne želi otvoreno stati iza nje i preuzeti odgovornost", smatraju u Protagori gdje se nadaju da će novo Ministarstvo reagirati na njihove apele.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara