Propao plan obiteljašice Vican, samo ona je glasala za njega

Propao plan obiteljašice Vican, samo ona je glasala za njega

Foto: FaH/Pixsell/Goran Stanzl

Akcijski plan za provedbu strategije obrazovanja koji se posljednjih dana našao na udaru kritika brojnih medija i političara jer je više od 66 posto njegovog sadržaja izmijenjeno tako da je odstupio od Strategije potvrđene u Saboru 2014., na današnjoj sjednici u Vladi nije prošao. On će se morati uskladiti sa Strategijom, a dogovorena je i metoda kojom će se to učiniti.

„Kao što vidite sjednica je duže trajala. Razlog tome bilo je to što je stvarno dosta toga trebalo usuglasiti“, rekla je po izlasku sa sjednice ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

„Ono što je važno jest da se došlo do zaključka. Zaključak je sljedeći – da će se izraditi prijedlog Akcijskoga plana temeljen na strategiji, ali temeljen na jednoj malo drugačijoj metodi. Ona se sastoji u tome da će se uzeti sljedeća dva mjeseca, dakle do 9. rujna, i da će pojedini članovi Posebnog stručnog povjerenstva koji su najbliži onih šest poglavlja po temama kao izvjestitelji voditi usuglašavanje Akcijskog plan sa Strategijom koju je Sabor prihvatio te da će takav prijedlog doći na sjednicu Posebnog stručnog povjerenstva 8. rujna“, dodala je Divjak.

Nacrt Dijance Vican nije usvojen


„Ovaj nacrt nije usvojen. Ali usvojena je metoda kako će se na tome dalje raditi kao i principi koje sam izložila... U sljedeća dva mjeseca vjerujem da će primjenom nove metode te činjenice da je to suglasje sa Strategijom koju je prihvatio Sabor, u najvećoj mogućoj mjeri potrebno, Posebno stručno povjerenstvo dobiti prijedlog koji ćeonda valjda biti podloga za daljnji rad“, pojasnila je ministrica.

Mada su neki političari u Saboru, osobito iz redova SDP-a tražili ostavku Vican, o njoj se ovaj puta nije raspravljalo.

No bilo je dosta govora o problemima u radu Povjerenstva. Posebno je bilo adresirano pitanje netransparentnosti njegova rada, kao i pitanje tko je uopće napisao Akcijski plan koji je izazvao toliku buku u javnosti. Na sjednici je bilo govora i o tome da je u Akcijskom planu očito previše toga problematično da bi mogao ići dalje.

Podsjetimo, bivši resorni ministar Vedran Mornar, jedan od članova Povejerenstva, za Index je danas prije sjednice rekao kako brojke neumoljivo pokazuju da je u Akcijskom planu, koji je trebao predstaviti korake kojima se trebala provoditi Strategija, promijenjeno oko 66% Strategije.

„To je po meni nedopustivo. To nije Strategija koja je prihvaćena u Saboru već neka sasvim nova strategija“, rekao je Mornar.

Akcijski plan posljednjih su dana posebno kritizirali predstavnici manjina, ponajviše predstavnik Roma Veljko Kajtazi, jer su u Akcijskom planu nestale odredbe koje su se ticale romske manjine.

Vican jedina digla ruku za svoj Plan

Zanimljivo je da je sjednica pokazala da Vican, koju se povezuje s udrugama kao što su Grozd i U ime obitelji, nema nikakvu podršku za svoj Akcijski plan. Naime, kada je krenulo glasovanje o tome tko je za njega u ovakvom obliku, nitko osim nje nije digao ruku, čak ni HDZ-ov Ivica Kostović, koji je inače posljednjih dana relativizirao kritike na račun dokumenta.

Na sjednici je, uz Dijanu Vican, sudjelovalo nekoliko bivših pomoćnika ministara i državnih tajnika, premijer Andrej Plenković, nova ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, te troje bivših resornih ministara među kojima i Vedran Mornar koji je posljednjih mjeseci često javno upozoravao na mnoge probleme i nepravilnosti u radu toga tijela.

Brojni političari, zastupnici i mediji upozorili su da je mijenjanje odredbi Strategije u Akcijskom planu protivno Ustavu jer je Strategija dokument koji je odobren u Saboru.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara