Propusti u osiguranju ubijenog premijera Đinđića

VLADA Srbije u četvrtak je jednoglasno usvojila izvještaj o posebne komisije o propustima u osiguranju ubijenog premijera Zorana Đinđića, te odlučila da izvještaj bude dostupan javnosti.

Srbijanska vlada naložila je MUP-u i Sigurnosno-informativnoj agenciji (BIA) da odmah poduzmu mjere prema osobama (čija se imena ne navode) za koje se utvrdi da su učinili propuste u osiguranju premijera, kazao je novinarima potpredsjednik Vlade i predsjednik Komisije za utvrđivanje propusta u osiguranju ubijenog premijera Žarko Korać. Komisija je zaključila da sustav osiguranja nije funkcionirao u skladu s normativnim rješenjima, a neposredno osiguranje Zorana Đinđića, navodi se u izvještaju koji ima 54 strane, nikad nije dobilo procjenu ugroženosti premijera, jer ona nikad nije ni izrađena.

Korać je novinarima kazao da se izvještaj Komisije sastoji od pet dijelova, te šestog koji predstavlja prijedloge mjera Komisije od kojih je, kako je precizirao,"vlada Srbije neke čak radikalizirala".

"Svi iskazi i sve sjednice su dokumentirane i snimljene", kazao je Korać, dodavši da su obavljeni razgovori sa 32 osobe, pretežno iz MUP-a i BIA-e, da su se svi odazvali i da je Komisija dobila sve dokumente koje je tražila.

Vlada je zadužila MUP i BIA-u da usklade sve zakonske i podzakonske akte za koje je u izveštaju utvrđeno da nisu u skladu sa zakonom. Posljednji zaključak današnje sjednice Vlade jest da se Vrhovnom sudu i javnom tužitelju predlaže da u skladu sa ovlaštenjima razmotre primjenu zakona i drugih propisa povodom rada sudova i državnih odvjetništava u predmetima vezanim za Zemunski i Surčinski klan.

Odmah po završetku sjednice Vlade i objavljivanja rezultata rada Komisije, MUP Srbije je priopćio da je predložio Vladi da razriješi dužnosti tajnika MUP-a Slobodana Miletića, jer nije poduzeo pravodobne mjere na usuglašavanju podzakonskih akata u vezi s osiguranjem premijera, te da je smijenjen Danilo Koprivica, šef osiguranja zgrade vlade ispred koje je 12. ožujka ubijen Zoran Đinđić, kao i načelnik zemunske policije Milan Milojković, jer nije poduzeo odgovarajuće mjere protiv "Zemunskog klana", koji je u Zemunu imao svoje sjedište.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara