Prošli put Kolindu su donirali Mamić, Klemm i Horvatinčić. Tko će ovaj put?

Prošli put Kolindu su donirali Mamić, Klemm i Horvatinčić. Tko će ovaj put?
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

SVIH 11 predsjedničkih kandidata ispunilo je zakonsku obvezu i u roku Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavilo prva izvješća o financiranju izborne promidžbe, potvrdio je u nedjelju glasnogovornik i član Povjerenstva Slaven Hojski.

Javnost će ta izvješća moći vidjeti u ponedjeljak u osam sati ujutro, sva će biti objavljena na jednom mjestu, DIP-ovim mrežnim stranicama, neće ih, dakle, kao na ranijim izborima trebati tražiti na stranici svakog pojedinog kandidata.

Svaki kandidat na promidžbu može potrošiti do osam milijuna kuna.

Jedini čije je izvješće već vidljivo na stranici DIP-a je Mislav Kolakušić. On je do sada potrošio 12 kuna. Jasno, rubrika s donatorima, kao i sve ostale rubrike su prazne. Tih 12 kuna je potrošio, kako piše u izvješću o troškovima, na bankarske usluge i usluge platnog prometa.

Kolinda do sada potrošila najviše

No, do sada smo već dobili neke podatke o potrošnji. Tako je u četvrtak N1 objavio kako je Kolinda Grabar-Kitarović u dosadašnjem dijelu kampanje potrošila 2,3 milijuna kuna.

Donacija je bilo 1,2 milijuna kuna. Od tog iznosa 40 posto je od fizičkih osoba, a 60 posto od pravnih osoba. Razliku je uplatio HDZ na poseban račun kandidatkinje.

Miroslav Škoro je pojasnio da je on do sada zakupio dosta medijskog prostora, platio štandove i majice te za to potrošio oko 1,9 milijun kuna, a donacija je imao oko 160.000 kuna.

Zoran Milanović je poručio novinarima da to moraju pitati njegovog voditelja kampanje.

Tko će biti donatori?

Jasno, osim koliko je tko potrošio, bit će zanimljivo vidjeti tko su donatori pojedinih kandidata. Posebno će biti zanimljivo vidjeti tko će donirati predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, poglavito zbog osoba koje su joj donirale zadnji put.

Tako je tu bilo lica koja su u međuvremenu osuđena, a neki su i u bijegu. Jasno, tu se u prvom redu misli na Zdravka Mamića. Čovjek koji je Kolindi nekoć organizirao rođendane, a koji se danas u bijegu od hrvatskog pravosuđa skriva u BiH, na prošlim je izborima Kolindi donirao 10.000 kuna. Isti iznos uplatio je tada i njegov brat Zoran Mamić koji je također osuđen na 4 godine i 11 mjeseci zatvora.

Od imena koja se često čuju u sudnici među donatorima našlo se i ono Tomislava Horvatinčića. On je također smatrao kako Kolinda ima najbolji program za budućnost Hrvatske pa je uplatio čak u dva navrata - jednom 25 tisuća kuna, a drugi put deset tisuća kuna.

Deset tisuća kuna onda je uplatio i Josip Klemm.

No, sve je to relativno malo prema donaciji koju je Kolinda dobila od firme Crodux Ivana Čermaka. Bivši general uplatio je čak 100.000 kuna.

Uplatili su tada i Đuro Njavro, Domagoj Milošević, Drago Prgomet i Drago Milinović.

Aktualna predsjednica zadnji je put jedva pobijedila Ivu Josipovića, a potrošila je čak 8,3 milijuna kuna.

Od donacija je dobila 3,3 milijuna kuna, a ostatak od oko 5 milijuna kuna vodi se u izvješću kao vlastita sredstva. No, većinu tog novca dao je HDZ, a Kolinda je dala oko 200.000 kuna svog novca.

Prije nekoliko je dana imala donatorsku večer.

Kolinda je u četvrtak u Zagrebu organizirala donatorsku večer, a među 150-ak uzvanika našli su se Milijan Brkić, Davor Ivo Stier, Milan Bandić, Branko Hrg i mnogi drugi.

Bit će zanimljivo vidjeti koliko ovaj put vjeruju u njen program i pobjedu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara