Prosvjed protiv megalomanskog Horvatinčićevog kompleksa

NA CVJETNOM TRGU u Zagrebu s početkom u 12 sati održao se prosvjed protiv devastacije stare gradske jezgre, odnosno izgradnje "megalomanskog" kompleksa Tomislava Horvatinčića zbog kojeg bi se trebala srušiti rodna kuća hrvatskog pjesnika Vladimira Vidrića.

Prosvjed, koji su organizirale udruge Pravo na grad i Zelena akcija (pridružio im se klub Mama i istaknuti povjesničari), odvijao se pored pravoslavne crkve na Cvjetnom trgu pred nekoliko stotina građana Zagreba koji su došli podržaiti inicijativu očuvanja gradske jezgre. Uzvici poput "Cvjetni trg je naš" popratili su program koji se sastojao od govora inicijatora prosvjeda, čitanja Vidrićeve poezije te popratnog glazbenog trija.

Protivnici gradnje Horvatinčićevog kompleksa - šoping centra, podzemne garaže i Hoto vila u središtu glavnog grada istaknuli su da se problem stare jezgre neće riješiti niti za tisuću godina ako neće biti sličnih inicijativa. S pozornice se jasno čula poruka  "Kome pripada Zagreb, valjda Zagrepčanima".

"Ključna stvar je to da se u pješačkoj zoni gradi privatna podzemna graža. Poreznim novcem grade se javne garaže u okolici, dok u centru niče privatni kompleks. Privatne graže trebale bi biti na rubu pješake zone" - kazao je za Index Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad ističući da bi se za ovaj prostor iz europskih fondova novac mogao vrlo lako dobiti. Mišljenja je da bi se cijela zona do Frankopanske ulice, možda čak do Britanskog trga, trebala zatvoriti za promet.

Na materijalima koji su se dijelili građanima može se isčitati emotivna vezanost Zagrepčana prema rodnoj kući velikog pjesnika, pretočena iz njegovih stihova.

"O moja je leđa lagano
Kucnuo bager
I moja se kuća srušila."

Inicijatori su priču poveli i među zabrinutim građanima koji su se našli na skupu. Pričalo se i Bandićevom istupu kada je revoltiran ovom građanskom inicijativom prilikom puštanja 52. niskopodnog tramvaja vulgarnim riječnikom "ispustio ventil" pred direktorom ZET-a Ivanom Tolićem i zgroženim putnicima nove dvanaestice. Svoj bijes je gradonačelnik u prvom redu istresao na Celakoskog.

Tekst i Foto: E.A.J.
Podršku inicijativi došli su dati i poznati Mirko Fodor


i Rene Medvešek

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara