Prosvjedi protiv islamističke džamije u Pakistanu

OKO 100 000 ljudi skupilo se u najvećem pakistanskom gradu Karachiju u nedjelju, na masovnom prosvjedu protiv radikalne džamije i seminara koji je tijekom prošlog tjedna u glavnom gradu Pakistanu pokrenuo kampanju kojom su se pripadnici radikalnije islamske struje krenuli boriti protiv "poroka".

Prosvjed je organizirao Pokret Mutahida Qami, stranka koja podržava predsjednika Perveza Musharrafa i njegovo promicanje umjerenog islama u zemlji.

"Islam je religija mira i u njemu nema mjesta za uporabu sile i za terorizam", obratio se prosvjednicima iz Londona vođa stranke, Altaf Hussain.

Prošli je tjedan Crvena džamija u Islamabadu najavila uspostavljanje šerijatskog suda koji će gradu donijeti islamsku pravdu. Nakon toga su učenici lokalne islamske škole povezani sa džamijom po gradu pokrenuli kampanju borbe protiv poroka, prijeteći vlasnicima trgovina glazbom i bordela.

Maulana Abdul Aziz, vođa Crvene džamije, koji je u prošlosti surađivao s Musharrafom, zadnjih se godina odmetnuo i postao jedan od najjačih kritičara vlasti. Vodi dvije madrasse (religijske škole) u Islamabadu – jednu za djevojčice i jednu za dječake. Njegovi muški učenici obično su u prvim redovima na prosvjedima protiv Musharrafa, a njegove ženske učenice obično su one koje pokreću akcije promoviranja radikalnog islama u glavnom gradu.

Azizovi učenici i učenici su od siječnja ove godine na ratnoj stazi protiv vlade. Najave vlade da će se obračunati s njima obično izazivaju žestoke reakcije. Kad je Mushraraf najavio rušenje nekolicine džamija, Azizove učenice su zauzele jednu dječju knjižnicu. Kad je Musharraf 6. travnja ove godine najavio moguću raciju protiv Crvene džamije (zbog straha da bi ju protalibanski teroristi  mogli koristiti kao skrovište), Aziz je najavio serije samoubilačkih napada.

Azizove propovjedi često slave Osamu Bin Ladena i sveti rat protiv nevjernika, učenici mu javno spaljuju glazbene CD-e,a sumnja se na jaku povezanost Crvene džamije i raznih terorističkih grupa, džamija poziva na ukidanje televizije, zatvaranje videoteka i uhićenje svih prostitutki, a iz džamije skoro svaki dan izlazi nova fatva.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara