Prosvjednici u Barceloni blokiraju ceste zbog suđenja katalonskim čelnicima

Prosvjednici u Barceloni blokiraju ceste zbog suđenja katalonskim čelnicima
Foto: EPA

DOK u Madridu počinje suđenje katalonskim političarima optuženima za pobunu protiv Španjolske, diljem Katalonije pripremaju se prosvjedi protiv sudskog procesa kojeg smatraju nepravednim.

Odbori za obranu Republike (CDR), grupe koje podržavaju nezavisnost pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, pozvale su preko Twittera na prosvjede.

"Nećemo dopustiti da se normalizira represija. Opet ćemo izaći na ulicu i suprotstaviti se", poručile su te grupe.

Na nekoliko cesta u Kataloniji, uglavnom u Barceloni, bio je jutros prekinut promet a za popodne i navečer su najavljena okupljanja. Okupljanja na različitim mjestima u Barceloni utječu na promet, izvijestila je gradska policija u Barceloni.

Optuženo 12 katalonskih dužnosnika

U Madridu je u 10 sati počelo suđenje za dvanaestero bivših dužnosnika Katalonije koji su pripremili, organizirali i proveli referendum o nezavisnosti u listopadu 2017. godine. Španjolski ustavni sud bio je zabranio referendum napomenuvši kako je protivan ustavu. U parlamentu u Barceloni je na temelju rezultata bilo izglasano uspostavljanje republike Katalonije.

Dvanaestero katalonskih dužnosnika optuženo je za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma. Državno odvjetništvo za bivšeg potpredsjednika vlade Oriola Junquerasa traži zatvorsku kaznu od 25 godina.

Dok su njihovi odvjetnici i stranački kolege dolazili pred sud grupa građana iza željezne ograde vikala je "Živjela Španjolska", "Organizatori državnog udara" i "Španjolska će uvijek biti ujedinjena". S druge stranke se nalaze i građani koji su došli dati potporu optuženima i koji sudski postupak nazivaju farsom. Iz Barcelone su došli predsjednik katalonske vlade Quim Torra i predsjednik regionalnog parlamenta Roger Torrent kako bi im pružili podršku.

Suđenje je počelo danas, a nastavit će se u srijedu i četvrtak. Moglo bi trajati oko tri mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara