Protivnik umjetne oplodnje u Poljskoj postao pravobranitelj za djecu

Protivnik umjetne oplodnje u Poljskoj postao pravobranitelj za djecu
Ilustracija: EPA

KONZERVATIVCI bliski Katoličkoj crkvi koji su na vlasti u Poljskoj povjerili su u petak funkciju novog pravobranitelja za djecu pravniku koji se protivi tehnikama oplodnje in vitro i naziva ih "nedostojnima".

Mikolaj Pawlak, kojeg podržava konzervativna parlamentarna većina, ali ga bojkotira liberalna oporba, prisegnuo je pred zastupnicima dan nakon izvješća stručnjaka UN-a o stanju prava žena u Poljskoj, u kojem se primjećuje nazadovanje u tom području.

Prošlog tjedna kada su ga senatori ispitivali u vezi njegovog protivljenja metodi potpomognute oplodnje, Pawlak je izjavio da je "nedostojna i na pravnom i na moralnom planu".

Katolička crkva se protivi umjetnoj oplodnji

Vrlo moćna Katolička crkva u Poljskoj se protivi oplodnji in vitro tijekom koje se prekobrojni embriji uništavaju. Neki poljski biskupi su usporedili tu metodu s pobačajem.

Po dolasku na vlast u jesen 2015. konzervativna vlada je odlučila okončati program financiranja in vitro oplodnje, tekovinu prethodne liberalne vlade.

Ta skupa metoda nije zabranjena, ali sada je moguća samo na trošak zainteresiranih, što je čini dostupnom samo imućnima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara