Protu-islamski film Geerta Wildersa objavljen na internetskoj stranici njegove stranke

Protu-islamski film Geerta Wildersa objavljen na internetskoj stranici njegove stranke

KONTROVERZAN protu-islamski film kojem je nedavno spriječena web-premijera, autora Geert Wildersa - nizozemskog zastupnika krajnje desnice, postavljen je na internetske stranice njegove Stranke za slobodu, poznate i kao Freedom Party.

Film Fitna, što na arapskom znači sukob ili razdor među ljudima, između ostaloga, pokazuje snimke žrtava terorističkih napada koji su isprekidani citatima iz Kurana. Geert Wilders još je prošle jeseni najavio svoju želju za snimanjem kratkometražnog filma čiji bi cilj bio prikazivanje "fašističkih" obilježja Kurana, što pak uspoređuje s djelom Adolfa Hitlera, Mein Kampf.

Nakon što je projekt filma nastavljen Iran i Egipat su se pobunili te zaprijetile Nizozemskoj gospodarskim bojkotom, a muslimanska udruženja u Nizozemskoj pozvala su na mirnu reakciju te zamolila da se na ovu provokaciju ne odgovara.

Iako je Nizozemska vlada već nekoliko puta pokušala odgovoriti Wildersa od njegovog nauma zbog straha od ponavljanja krize izazvane objavljivanjem karikatura u danskom tisku proroka Muhameda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem veljače primljena je prijetnja talibana kako će pobiti nizozemske vojnike u Afganistanu ukoliko se taj "uvredljiv film" objavi. Poučen iskustvom ubojstva redatelja Thea van Gogha, autora filma o potlačenosti žena u Islamu 2004. godine, Geert Wilders živi pod stalnom policijskom zaštitom.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara