Prva testiranja cjepiva protiv AIDS-a na čovjeku

ISPITIVANJE cjepiva protiv AIDS-a koje je proizveo europski konzorcij EuroVacc, a financirao program Europske unije za istraživanje, počet će u ponedjeljak na dvadeset četvoro dragovoljaca, od kojih je dvanaest iz Lausanne (Švicarska) i dvanaest iz Londona.

Pokusno cjepivo pod nazivom NYVAC-C proizvod je pogona za proizvodnju cjepiva francusko-njemačke farmaceutske tvrtke Aventis Pasteur, piše u priopćenju Sveučilišnog bolničkog centra kantona Vaud u Lausannei (CHUV).

"Riječ je o cjepivu koje djeluje na podvrstu C virusa koja je najčešća u svijetu (Južnoafrička Republika, Indija, Kina...) i jako se brzo širi", kazao je Marc Girard, koordinator europske inicijative. Cjepivo sadrži jako oslabljeni virus koji sadrži elemente za sintezu HIV-a, gene (gag, pol, nef i env).

Konzorcij EuroVacc okuplja znanstvenike i liječnike iz Njemačke, Španjolske, Francuske, Nizozemske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske i Švicarske koji zajedno rade već pet godina i proizveli su nekoliko cjepiva. NYVAC-C je prvi koji se ispituje na čovjeku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj fazi utvrdit će se pouzdanost cjepiva i njegova sposobnost da izazove obrambenu imunitetsku reakciju.

Dragovoljci obaju spolova, od 18 do 55 godina, koji žele pomoći u borbi protiv AIDS-a, među kojima su studenti medicine i bolničko osoblje, moraju biti seronegativni na HIV i ne smiju pripadati rizičnim skupinama.

Ovo je cjepivo sigurno, kazao je Giuseppe Pantaleo, ravnatelj Odjela CHUV-a za imunologiju i alergije. "Ne ubrizgava se živi virus AIDS-a, nego samo dijelovi virusa sintetizirani u laboratoriju", istaknuo je napomenuvši da u sličnim ispitivanjima u svijetu sudjeluje 3.200 ljudi.

Prvi rezultati ispitivanja znat će se 2004., dodala je Sverine Burnet, direktorica projekta. U slučaju povoljnih rezultata, EuroVacc će početi spajati različita ekperimentalna cjepiva, a zatim će prijeći na moguće pokuse većih razmjera s rizičnim pojedincima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara