Prvi istočnoeuropski Gay Pride u Zagrebu

ULIČNA povorka "Internacionala Pride 2006." prošla je centrom Zagreba, a središnje mjesto manifestacije je Zrinjski trg. Organizatori ovogodišnjom manifestacijom žele skrenuti pažnju na problematiku slobode okupljanja koja se, kako kažu, smatra ključnim elementom postojanja liberalnih demokracija.

Po prvi puta u Zagreb su došli predstavnici sličnih udruga iz Srbije, BiH, Slovenije, Makedonije, Kosova, Albanije, Poljske, Slovačke, Rumunjske, Bugarske, Litve, Latvije i Letonije.

Uz brojne policajce, iz sigurnosnih razloga povorku snima i petnaestak kamera. Osim ulicama kojima su se sudionici parade kretali, policija osigurava i središnje mjesto manifestacije, Zrinjski trg, na koji mogu ući jedino sudionici.

Od zemalja u užoj istočnoeuropskoj regiji jedino Slovenija i Hrvatska imaju tradiciju održavanja Pride manifestacija, dok je pokušaj održavanja povorke ponosa 2001. u Beogradu završio napadom na povorku i policiju, a sudionici i sudionice su pretučeni.

Iz tog će razloga ovogodišnji Pride okupio je predstavnike onih zemalja u kojima iz sociopolitičkih razloga takve manifestacije nije moguće organizirati ili su zabranjene od gradskih ili državnih vlasti.

Parada na Zrinjevcu uključivat će i nadzor kršenja njihovih ljudskih prava što se organizira u suradnji s međunarodnim udrugama, a rezultati će biti dokumentirani i poslani hrvatskim i europskim institucijama.

Manifestacija je otvorena izložbom 22. lipnja koja se do do 1. srpnja može vidjeti u prostorijama Matice hrvatske, a održan je i okrugli stol "Sloboda okupljanja i nasilje na Prideu", a planirane su i filmske projekcije u suradnji s "Queer Zagrebom" te Rainbow Party.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara