Prvi korejski astronaut u svemiru bit će - žena!

Prvi korejski astronaut u svemiru bit će - žena!

JUŽNA KOREJA objavila je kako će njihov prvi astronaut u svemiru biti žena - 29-godišnja inženjerka Yi So-yeoun tako će ruskim shuttleom poletjeti prema Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Prvi Koreanac u svemiru izvorno je trebao biti 31-godišnji Ko San, ali ruska svemirska agencija zatražila je od korejskih vlasti da ga smijene jer je prekršio pravila astronautskog trening centra.

Ko je u Južnu Koreju poslao knjigu s trening instrukcijama za ruske astronaute, što mu je oprošteno jer se opravdao kako je bilo riječ o nevinoj pogrešci, ali nakon što je pročitao tajni dokument kojega je primio od ruskog kolege, više nije bilo tolerancije.

"Rusi su u startu naglasili važnost pridržavanja pravila. Čak i minorne pogreške mogu ugroziti misiju", kazao je Lee Sang-mok iz južnokorejskog Ministarstva obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njegovo mjesto tako je uskočila Yi So-yeoun, a Ko, koji je bio bolji od čak 36 tisuća Koreanaca koji su se prijavili za tu čast, dobio je status rezerve.

Yi će u trening kampu provesti sedam ili osam dana gdje će biti podvrgnuta raznim liječničkim pretragama i drugim testovima, nakon čega će, sredinom travnja, poletjeti u svemir zajedno s dva ruska kozmonauta. Južna Koreja će tako postati šesta azijska zemlja koja je poslala astronauta (odnosno u ovom slučaju astronautkinju) u svemir.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara