Prvi maj u Zagrebu: Građani stižu od jutra, grah će dijeliti USKOK-ov optuženik

Prvi maj u Zagrebu: Građani stižu od jutra, grah će dijeliti USKOK-ov optuženik
Screenshot: N1

ZAGREPČANKE i Zagrepčani 1. svibnja, Međunarodni praznik rada, tradicionalno slave u Maksimiru, gdje ih očekuje 60.000 "besplatnih" porcija graha s kobasicom, pancetom i suhom vratinom te karanfili koji će im biti podijeljeni.   

Od ranog jutra u Maksimir stižu Zagrepčani i njihovi gosti. Na ulazu u park postavljena su tri štanda na kojima sindikati prikupljaju potpise građana za svoju referendumsku inicijativu "67 je previše", kojom se, između ostalog, traži vraćanje dobi za odlazak u mirovinu sa 67 na 65 godina života.

Također, na ulazu u Maksimir postavljeni su štandovi SDP-a koji obilježava 1. svibnja, a predstavlja i svoje EU parlamentarce te dijeli promotivne letke, te štand Nezavisne kandidacijske liste grupe birača nositeljice Marijane Petir.

Na glavnom ulazu u park Maksimir u 9.30 sati građane su dočekali Puhački orkestar ZET-a, Zagrebačke mažoretkinje i KUD Kašina. Tada je i počela prvosvibanjska slavljenička atmosfera. 

Grah će dijeliti Milan Bandić

U 10 sati proslavi bi se trebao pridružiti zagrebački gradonačelnik i višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić, koji će okupljenima dijeliti karanfile te se potom u povorci, uz pratnju Puhačkog orkestra ZET-a, Zagrebačkih mažoretkinja i KUD-a Kašina, uputiti do pozornice i štandova na livadi, gdje će početi dijeliti porcije prvosvibanjskog graha.

Dolazak u Maksimir najavio je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji će u 10 sati na glavnom ulazu u park Zagrepčankama i Zagrepčanima dijeliti karanfile. S njim bi trebali doći i SDP-ove kandidatkinje i kandidati za Europski parlament - Predrag Fred Matić, Joško Klisović, Gordan Maras i Mirela Holy.   

Predsjednici sindikalnih središnjica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata (MHS) Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vilim Ribić u 12 sati bi se s velike pozornice u Maksimiru prigodnim riječima trebali obratiti okupljenim građanima. Riječ je o sindikatima koji su pokrenuli referendumsku inicijativu "67 je previše". 

Zagrepčane i njihove goste u Maksimiru očekuje i prigodan kulturno-umjetnički program.  

Na Vidikovcu će od podneva nastupiti Puhački orkestar ZET-a te potom Puhački orkestar HKUD-a Željezničar i Puhački orkestar DVD-a Kašina.

Program na pozornici počeo je u 9.30 sati nastupom DJ-a, a ondje su i Zagrebačke mažoretkinje, Puhački orkestar ZET-a i KUD Kašina. Od 11 do 13 sati nastupit će Gazde, potom Dječji zbor Kikići, KUD Sveta Ana i Teen zbor Genijalci i Slavuji. U 15 sati nastupit će Telefon Blues Band i gosti (Branko Požgajec, Srđan Jug, Boris Babarović), u 17 sati Rockin’ Neno & The Cadillac Feat i Kaubojka Rajka, a u 18 sati DJ.

"Jest ćemo grah do ponoći ako treba"

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je dan uoči 1. svibnja pozvao sugrađane da na Međunarodni praznik rada dođu u park Maksimir u što većem broju gdje ih na tradicionalnoj proslavi očekuje 60.000 "besplatnih" porcija graha s kobasicom, pancetom i suhom vratinom te karanfili koji će im biti podijeljeni i prigodan kulturno-umjetnički program.

"Pozivam sve sugrađane da nam se priključe, 60.000 porcija graha će biti podijeljeno - 45.000 u organizaciji našeg Dobrog doma, 10.000 porcija nam kuha Pleter i 5000 Crveni križ. Ako vidimo negdje u četiri - pet popodne da sve odlazi, moji će još skuhati 10.000 u roku dva i pol sata tako da ćemo do ponoći jesti grah ako treba. Neće nitko otići iz Maksimira da ne bude dobio porciju, a bit će i pored toga", istaknuo je gradonačelnik Bandić i poručio da će u Maksimiru biti prekrasno. Naglasio je kako će prvosvibanjska proslava Grad Zagreb stajati nešto manje od milijun kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara