Prvi maj u zemlji u kojoj su radnička prava prvotravanjska šala

PRVI MAJ, jedini dan kada se država kao bavi radničkom klasom, poseban je iz nekoliko razloga i za onih nekoliko ljudi koji vjeruju u Djeda Božićnjaka i radnička prava.

Šumski gladuši

Prije svega tu je prvomajska proslava u Maksimiru i prizor hordi pregladnih penzića koje u šumi razrogačenih očiju kuckaju žlicama o zdjele čekajući svoju porciju graha. Tamo se redovno ukaže i institucija po imenu Stipe Mesić kojeg gladna raja počasti pljeskom, a on im uzvraća pomno odabranim vicevima.

Penzići istovremeno iskoriste priliku da izvižde izaslanike predsjednika Vlade, pa se Sanader tamo iz tog razloga ne usuđuje prikazati.

Budući da ove godine Praznik rada pada na četvrtak, majstorima u spajanju neradnih dana - Hrvatima - otvara se mogućnost odlazaka na nekoliko dana na more ili u neku od inozemnih destinacija.

Rasprodani aranžmani za inozemne destinacije

Ove godine su turističke agencije rasprodale prvosvibanjske aranžmane prije i brže nego ikada dosad, a zanimljivo je da se europske destinacije prodaju brže od onih jadranskih. Tako su putovanja u Rim, London i Pariz potpuno razgrabljena. Od domaćih destinacija kao mjesto za prvosvibanjski odmor prednjači Istra.

Zagrepčani mahom ove godine odbijaju pomisao na grah u društvu gradonačelnika i političara željnih koje fotke viška. Zapravo, odbijaju svaku pomisao na odlazak u Maksimir.

Ove godine proslavu umjesto sindikata organizira Grad Zagreb. Sindikati su, naime, odustali od graha i tradicionalne povorke "jer su tek nedavno održali veliki prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića".

Z.A./D.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara