Prvi slučaj SARS-a u Hrvatskoj?

U ZADARSKOJ Općoj bolnici danas je hospitaliziran pacijent sa sumnjom u bolest teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), no zasad nije potvrđeno da je riječ o toj smrtonosnoj bolesti, a pacijent je izoliran zato jer je u Hrvatsku došao iz područja u kojem se SARS pojavio.

Voditelj Zaraznog odjela zadarske bolnice Boris Đelalija izvijestio je da je na Zarazni odjel zadarske bolnice danas primljen pomorac iz Smiljčića kod Benkovca, koji je tri dana boravio u Kini.

On se 13. ožujka vratio u Hrvatsku preko zrakoplovne linije Šangaj-Frankfurt, a treći dan po dolasku dobio je simptome visoke temperature i suhi kašalj.

Po epidemiološkim kriterijima, svrstali smo ga u rizične osobe kod kojih bi se mogao razviti SARS, bolest s teškim i akutnim respiratornim sindromima, kazao je Đelalija.

Rendgenski snimci potvrđuju da bolesnik nema upalu pluća, a njegovi ukućani imaju simptome gripe koji su se javili prije njegova dolaska.

Voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Ira Gjenero-Margan rekla je da pacijent nema teške simptome bolesti niti upalu pluća, a epidemiološki podaci ukazuju na mogućnost da je obolio od gripe po dolasku u Hrvatsku.

"Ipak se prema njemu ponašamo u skladu sa sumnjom u SARS, pa će pacijent proći sve dijagnostičke pretrage, kako bi sa sigurnošću utvrdili o čemu se radi", ističe Gjenero-Margan.

Fotografija zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević", bolesnička soba u kojoj je predviđen smještaj oboljelih od atipične upale pluča.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara