OPĆI IZBORI U BIH

Prvi službeni rezultati izbora: Dodik, Komšić i Džaferović u Predsjedništvu BiH

Prvi službeni rezultati izbora: Dodik, Komšić i Džaferović u Predsjedništvu BiH
Foto: EPA, Hina, N1, Klix

SREDIŠNJA izborna komisija BiH (CIK) objavila je prve nepotpune službene rezultate za člana Predsjedništva BiH nakon obrađenih 43,42 posto glasačkih mjesta.

U utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH prema podacima CIK-a najviše glasova je osvojio kandidat SDA Šefik Džaferović i to 37,97 posto glasova. Na drugom mjestu je kandidat SDP-a Denis Bećirović sa 33,40 posto, dok je na trećem mjestu kandidat SBB-a Fahrudin Radončić sa 12,35 posto glasova.

Nezavisni kandidat Mirsad Hadžikadić je osvojio 8,55 posto glasova, Senad Šepić 6,13 posto te Amer Jerlagić 1,59 posto.

U utrci za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda najveći broj glasova osvojio je Željko Komšić i to 49,47 posto, dok je Dragan Čović osvojio 38,66 posto. Kandidatkinja HDZ-a 1990 Diana Zelenika osvojila je 6,92 posto glasova, dok je kandidat Naše stranke Boriša Falatar osvojio 3,23 posto,a Jerko Ivanković Lijanović 1,72 posto.

Za srpskog člana Predsjedništva BiH najveći broj glasova osvojio je Milorad Dodik (SNSD) 55,15 posto, dok je Mladen Ivanić osvojio 41,98 posto glasova.

Ostali potpuni rezultati i za Predsjedništvo BiH i za ostale nivoe će biti dostupni ujutro između 8 i 9 sati na stranici CIK-a, javlja KLIX.

Glasalo je nešto više od 50 posto birača

Sva glasačka mjesta u Bosni i Hercegovini na kojima su građani te zemlje birali novu vlast za naredne četiri godine zatvorena su do 20 sati a izborni proces bio je u cijelosti regularan iako su zabilježene manje poteškoće, izjavio je u Sarajevu predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Branko Petrić.

Od nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača glasovalo je njih oko 53,26 posto što je približno na razini odaziva iz 2014. godine.

Petrić je na konferenciji za novinstvo održanoj u 21 sat kazao kako je glasovanje moralo biti produženo samo na nekoliko desetaka od gotovo 7800 biračkih mjesta. "Ovi su izbori bili iznimno fer i korektni", ustvrdio je Petrić odbacujući sve primjedbe o lošoj organizaciji glasovanja.

Najveći odaziv zabilježen je u ruralnim područjima

Najveći odaziv zabilježen je u ruralnim područjima no i u nekim gradovima poput Banje Luke i Doboja odaziv je bio izdan prosjeka odnosno iznosio je 60 posto. 

 329 "kritičnih situacija"

Iz koalicije nevladinih udruga "Pod lupom" koja je na biračka mjesta rasporedila oko četiri tisuće promatrača nakon njihova zatvaranja su objavili kako su tijekom glasovanja zabilježili 329 "kritičnih situacija" koje uključuju kršenja izbornih pravila i izgrede na biračkim mjestima.

Direktor koalicije Dario Jovanović potvrdio je kako je 159 takvih spornih situacija ipak brzo riješeno pa sve nije utjecalo na regularnost izbornog procesa.

"To je napredak u odnosu na prošle izbore no ujedno je broj kritičnih situacija povećan u odnosu na lokalne izbore (2016)", kazao je Jovanović pojašnjavajući kako su promatrači poslali prijave koje se uglavnom odnose na pritisak na birače i prijave o kupnji glasova i zabranu promatračima da nadziru izbore.

Tijek događaja:

23:22 Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je konferenciju za medije nakon prvih izbornih rezultata vidno razočaran činjenicom da su Bošnjaci masovno glasali za Željka Komšića. Čović je na početku kazao da očekuje blizu 155.000 glasova i da je to više nego što je očekivao.

"Podrška je mnogo bolja nego što smo očekivali. Nadam se ukupnoj cifri od 155.000 glasova. Ako znamo koliko je naše biračko tijelo, želim se zahvaliti svima i preuzeti obavezu. Zajedništvo je rezultiralo dobro", kazao je Čović.

Ipak, vidno je razočaran glasovima Bošnjaka koji su, prema svemu sudeći, izabrali Željka Komšića za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

"Ovo je poruka svima, hrvatski narod je poslao poruku da je konstitutivan i da je proevropski. Žalosti me što bošnjaci to nisu razumjeli i što su se opredijelili drugačije. Mislio sam da to neće uraditi. Mi ćemo u hrvatskom glasačkom tijelu imati 80 posto. Ne mogu Bošnjaci Hrvatima birati legitimne predstavnike, to je put nazadovanja, to nije evropski put. To je poruka i predstavnicima međunarodnih institucija. Trudili smo se da izmijenimo Izborni zakon. Sada se vidi kada je prevaga u rukama najmnogobrojnijeg naroda. Vjerujem da će među Bošnjacima biti razumijevanja, jer to nije dobro za bošnjački narod i BiH i to može izazvati neviđenu krizu. Svjesni smo te odgovornosti", poručio je Čović, prenosi Klix.

23:20 Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je da je SDA iznijela briljantnu pobjedu na danas održanim izborima, a naročito kandidat za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. "U svim izbornim jedinicama je pobijedio osim u Tuzlanskom kantonu. Čestitam i Ramizu Salkiću koji je pobijedio za potpredsjednika Republike Srpske", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je SDA najjača stranka u BiH, prenosi Klix.

23:10 Prema glasovima prebrojanim u nedjelju do 23 sata Željko Komšić osvojio je više od 153 tisuće glasova u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hrecegovine i time prešao broj glasova što su ga u HDZ-u BiH projicirali kao nužan za pobjedu predsjednika te stranke Dragana Čovića.

Nakon prebrojanih 627 tisuća od 900 tisuća glasačkih listića s područja Federacije BiH pokazalo se kako je Komšić dobio glasove 153 tisuće birača, a Čović potporu njih 42 tisuće.

Riječ je o podacima dostupnim s biračkih mjesta koje je na temelju posebne aplikacije objavio stožer Stranke demokratske akcije u Sarajevu (SDA), a ne uključuju glasove iz županija s apsolutnom hrvatskom većinom.  

I dalje se nadaju Čovićevoj pobjedi

Komentirajući ove podatke članica Predsjedništva HDZ BiH Jelka Miličević kazala je u Mostaru kako se u toj stranci i dalje nadaju Čovićevoj pobjedi.

"Dragan Čović je 2014. godine imao 128 tisuća glasova, sada su procjene da će to biti 150 tisuća", kazala je Miličević.

Ocijenila je kako Komšićeva pobjeda ne bi donijela "ništa dobro ni BiH niti Federaciji BiH".

"Sve što se zbiva vrlo je neizvjesno i mi zbog toga nismo sretni, no i ja dalje vjerujem da je Čović hrvatski član Predsjedništva BiH", kazala je Miličević.

"Zbivaju se opasne stvari"

To da je Komšićeva pobjeda sasvim moguća priznali su ipak u izbornom stožeru HDZ 1990.

"Zbivaju se opasne stvari", kazao je novinarima u Mostaru predsjednik te stranke Ilija Cvitanović, ističući kako je jasno da Komšić ima veliku potporu Bošnjaka.

Najavio je kako će Predsjedništvo HDZ 1990. zbog toga u ponedjeljak održati posebnu sjednicu i odlučiti o daljim mjerama.

Kandidatkinja HDZ 1990. za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH Diana Zelenika, prema tvrdnjama Cvitanovića, dobila je oko 30 posto glasova hrvatskog biračkog tijela.

Sama Zelenika je kazala kako bi njen rezultat među Hrvatima vjerojatno bio znatno bolji "da se hrvatski premijer nije umiješao u izbore" dajući izravnu potporu Čoviću.   

22:40 Gotovo polovica glasova birača iz Federacije BiH prebrojana je nešto prije 22 sata a ti rezultati govore kako je kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić dobio potporu 113 tisuća birača a njegov glavni rival predsjednik HDZ BiH Dragan Čović oko 33 tisuće.

Podatak je to koji je novinarima postao dostupan temeljem aplikacije za obradu podataka postavljene u izbornom stožeru Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu a iz nje proistječe kako je među onima koji su na glasačkim listićima odlučili birati hrvatskog kandidata za Komšića glasovalo njih 70 posto dok je svoj glas Čoviću dalo 21 posto.

Riječ je o podacima koji se temelje na 488 tisuća od ukupno 900 tisuća birača koliko ih je na izborima glasovalo na području Federacije BiH za hrvatskog ili bošnjačkog člana predsjedništva. Ti podaci ne uključuju glasove iz nekih od županija s apsolutnom hrvatskom većinom.

Dužnosnik HDZ BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je komentirajući ove pokazatelje u Mostaru kazao kako je riječ o pokušaju narušavanja ravnoteže u BiH.

"Nadam se da se trend neće nastaviti kroz druga glasačka mjesta koja još nisu prebrojana", kazao je Čavara ističući kako je jasno da Komšić nije kandidat hrvatskog naroda.

Dodao je kako su u HDZ-u BiH sigurni da je Čović dobio uvjerljivu potporu većine hrvatskog naroda ali je upozorio kako ipak valja pričekati konačne rezultate.    

Podaci koje je objavila SDA ukazuju kako je u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kandidat te stranke Šefik Džaferović gotovo sigurni pobjednik.

On je dobio potporu 40,9 posto birača čiji su glasovi prebrojani, slijedi kandidat Socijaldemokratske partije (SDP BiH) Denis Bećirović s oko 33 posto osvojenih glasova dok je Fahrudin Radončić izvjesno gubitnik jer je dobio glasove tek oko 12 posto birača.

Što se točno zbiva u Republici Srpskoj i dalje je nejasno jer i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Savez za pobjedu tvrde kako u utrci za člana Predsjedništva BiH pobjeđuju upravo njihovi kandidati Milorad Dodik odnosno Mladen Ivanić. 

21:50 Prema najnovijim rezultatima iz SDA i obrađenih više od 300.000 glasova, kako donosi N1 Televizija, njihov kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džafeović i dalje je u vodstvu ispred kandidata SDP-a Denisa Bećirovića.

Prema ovim podacima, Džaferović je osvojio 41,9 posto glasova, Bećirović 32,8 posto dok je kandidat Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić osvojio 12,1 posto.

Nezavisni kandidat Mirsad Hadžikadić osvojio je osam postog glasova dok je kandidat Nezavisnog bloka Senad Šepić osvojio 4,2 posto.

Amer Jerlagić, kandidat Stranke za BiH osvojio je 1,1 posto glasova u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

U utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, prema rezultatima koje ima SDA, vodi kandidat DF-GS Željko Komšić sa osvojenih 69,1 posto.

Kandidat HDZ-HNS-a Dragan Čović osvojio je 23,7 posto glasova dok je kandidatkinja Hrvatskog zajedništva Diana Zelenika osvojila 3,8 psoto glasova.

Kandidat Naše stranke Boriša Falatar osvojio je 3,7 posto glasova dok je Jerko Lijanović, kandidat Narodne stranke Radom za Boljitak osvojio 1,1 posto glasova.

21:00 Predrag Kožul, kandidat Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, očekuje pobjedu Dragana Čovića, kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda.

"Izlaznost birača je ista ili čak i veća u odnosu na prije četiri godine. Pogotovo kada imate na umu priču o nezainteresovanosti birača i lošeg vremena koje smo imali danas. Preko 55 posto je izlaznost u pojedinim sredinama, to nam je bio cilj. Prema neslužbenim podacima, Čović pobjeđuje. Za sat ili dva sata ćemo imati preciznije podatke", rekao je Kožul za N1 i dodao kako je Hrvatska demokratska zajednica zadovoljna predizbornom kampanjom.

20:20 Sat vremena nakon zatvaranja biračkih mjesta iz Stranke demokratske akcije je poručeno da su nakon više od 30 tisuća prebrojanih glasova u vodstvu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić.

19:40 U Hrvatskoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine očekuju uvjerljivu pobjedu njihovog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragana Čovića, javlja N1.

Za ovu političku stranku je ključno tko će biti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, tako da je njihov fokus u predizbornoj kampanji bio upravo na ovom pitanju.

Prema podacima dostupnim Hrvatskoj demokratskoj zajednici, izlaznost u mjestima gdje živi dominantno hrvatsko stanovništvo je između 45 i 50 posto.

19:20 Nitko od čelnika Stranke demokratske akcije još uvijek se nije obratio javnosti. Kako javlja reporterka N1 televizije obraćanja čelnika SDA u Sarajevu bit će  nešto kasnije kada u stranku pristignu prvi neslužbeni rezultati izbora.

19:00 Zatvorena su birališta u BiH.

18:20 Određene neregularnosti zabilježene su na dva biračka mjesta u Bugojnu, potvrđeno je iz općinske izborne komisije.

Na biračkom mjestu u naselju Kopčić došlo je do narušavanja javnog reda i mira, zbog čega je izborni proces bio obustavljen dvadeset minuta.

"Izgubljeno vrijeme bit će nadoknađeno, što znači da će biračko mjesto na kojem se dogodio incident biti otvoreno za birače dodatnih dvadeset minuta nakon isteka roka koji je bio predviđen za zatvaranje biračkog mjesta, a to je 19 sati", kazao je za Klix predsjednik OIK-a Bugojno Mirza Ibrahimović.

Također, izborna neregularnost zabilježena je i na biračkom mjestu u zgradi Prve osnovne škole, na mjestu gdje glasaju birači iz naselja Donjići i Rostovske ulice.

17:15 Prema podacima Centralne izborne komisije, do 15 sati na opće izbore izašlo je 37,2 posto registriranih građana. Na prošlim općim izborima 2014. godine, do 15 sati izašlo je 36,6 posto građana.

Najveća izlaznost zabilježena je u općinama Drvar, Ribnik, Banovići, Kupres, Šehovići, Han Pijesak, istočna Ilidža, istočni Stari grad, Trnovov i Kalinovik. U svim navedenim mjestima izlaznost je iznad 50 posto.

16:15 Na biračkom mjestu u Desetoj osnovnoj školi u Mostaru u 11:20 je zabilježen incident, nakon čega su reagirali pripadnici policije, potvrđeno je iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. Nepoznati muškarac stigao je na biračko mjesto te je prvo vrijeđao, a potom skinuo svoje hlače nakon čega su članovi biračkog odbora pozvali policiju, javlja portal 24h.ba.

Muškarac je odbio dati svoje isprave te ga je uhitila interventna policija. Nakon njihove intervencije pozvana je i hitna pomoć s obzirom na to da se, kako je potvrdila mostarska policija, radi o psihički oboljeloj osobi.

15:55 Na biralištima na području Grada Mostara do 15 sati 34.028 glasača obavilo je svoju građansku dužnosti ili nešto više od 34 posto registriranih birača, javlja Klix.

U odnosu na prije četiri godine izlaznost je nešto veća. Na općim izborima 2014. godine do 15 sati glasovalo je 32.301 osoba. Izborni proces na području Mostara zasad protječe bez većih problema. Zabilježeni su neki manji, tehnički problemi, no izborni proces nije ugrožen, kažu iz Gradskog izbornog povjerenstva.

12:34 Do 11 sati izašlo je oko 11 posto birača, izjavio je u nedjelju u Sarajevu predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

To za oko tri posto manje nego na izborima prije četiri godine, rekao je Branko Petrić na konferenciji za novinare.

Izbore u BiH već godinama karakterizira razmjerno nizak odaziv birača koji u proteklih desetak godina nikada nije bio veći od 55 posto.

Predsjednik SIP-a je kazao kako je otvoreno svih 5700 biračkih mjesta, iako je na nekima bilo kašnjenja.

Istaknuo je da nije zabilježen nijedan incident koji bi ugrozio regularnost izbora.

Kašnjenja u otvaranju birališta bilo je u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bihaću, Bosanskoj Gradiški, Brčkom, Banjoj Luci, Prnjavoru, Bosanskom Brodu, Odžaku, Vukosavlju i u Sarajevu.

Razlozi za to uglavnom su tehničke naravi jer nisu pravodobno provedene organizacijske pripreme.

"Nitko nije oštećen za pravo glasa a ako bude potrebe glasanje će biti produženo", kazao je Petrić.

Koordinator promatračke misije OESS-a Makis Voridis potvrdio je novinarima u Sarajevu da izborni proces protječe mirno i bez posebnih poteškoća u zadovoljavajućim sigurnosnim uvjetima.

Voditeljica promatračkog izaslanstva Parlamentarne skupštine OESS-a Pia Kauma bila je nešto suzdržanija i nakon obilaska nekih birališta u Sarajevu rekla kako će svoju cjelovitu ocjenu o regularnosti izbora objaviti nakon završetka glasanja.

12:30 Dodik je na glasačko mjesto u Umjetničku galeriju u Laktašima došao u pratnji supruge Snežane, smješkao se kamermanima i čekao svoj red.

Nakon glasanja, Dodik je kazao kako se srpski narod izborio da na demokratski način bira vlast te je da je današnji dan izuzetno važan za sve njih.

"Narod u RS neka se danas opredijeli za one koji su za njih najbolji i koji će sačuvati kompaktnu vlast koja će funkcionirati s Bosnom i Hercegovinom u interesu i koristi za RS. To je privilegija i izboreno pravo mog srpskog naroda", kazao je Dodik, prenosi Klix.

Dodao je da ga raduje činjenica da izbori prolaze dobro, bez problema, ali da su se mediji i danas obrušili na njega određenim izvještavanjima.

"Svim ljudima želim svako dobro bez obzira za koga glasaju, želim im sreću i zdravlje, a ja očekujem veliku pobjedu koja će mi omogućiti da uradim važne poslove za RS", dodao je Dodik.

11:40 Glasanje na općim izborima u BiH zasad se odvija bez većih nepravilnosti, izvijestili su neovisni promatrači.

Koalicija nevladinih udruga "Pod lupom" nadzire regularnost izbornog procesa u BiH s četiri tisuće promatrača.

"Izborni dan počeo bez većih nepravilnosti no bilo je tehničkih poteškoća. Na 82 posto biračkih mjesta svi članovi biračkih odbora bili su na vrijeme a na manjem broju opaženi su tehnički nedostaci poput nedostatka biračkog materijala", kazao je novinarima u Sarajevu direktor koalicije Dario Jovanović 

Dodao je da je 72 posto biračkih mjesta otvoreno u 7 sati, a ostala sa zakašnjenjem do sat vremena.

"Do devet sati zabilježeno je 99 kritičnih situacija od kojih se 49 odnosi na zabranu ulaska promatrača na biračka mjesta i udaljavanje s biračkih mjesta zbog nedostatka komunikacije između različitih razina izborne administracije", kazao je Jovanović.

Glasanje je nakratko bilo prekinuto na jednom mjestu u Doboju zbog navodno unaprijed popunjenih glasačkih listića. Nakon zamjene članova biračkog odbora izbori su nastavljeni.

Na jednom mjestu pojavili su se i promatrači s krivotvorenim akreditacijama.

Iz koalicije su izvijestili i o slučajevima političkog agitiranja na nekim biračkim mjestima kao i o nuđenju novca za glasanje za određene političke stranke.

Takvi su primjeri zabilježeni u Tuzli i te se dojave trenutačno provjeravaju. 

11:00 U Mostaru je jutros glasao Dragan Čović, kandidat za člana Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a.

Poslije obavljene građanske dužnosti Čović je kazao da ćemo već poslije ponoći već imati jednu jasnu novu poruku da svi žitelji žele Bosnu i Hercegovinu koja će se vrlo brzo transformirati u jedno moderno i uređeno društvo, u kojem će tri konstitutivna naroda biti ustavno jednakopravna i koja neće više razmišljati o svojim konstitutivnim ugroženostima.

"Duboko sam uvjeren da to tako danas vide i žitelji bošnjačke nacionalnosti, srpske, hrvatske i svi oni koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi", izjavio je Čović.

Čović je na novinarsko pitanje prve dvije godine četverogodišnjeg mandata vlasti ocijenio kao jako dobre, a da se kasnije izgubilo povjerenje i brzo ušlo u predizbornu euforiju kao nikad do sada.

"Narušeno povjerenje između partnera u vlasti dovela je u pitanje koalicije koje su ranije formirane na različitim nivoima vlasti. Novi razgovori koji su vođeni daju šansu da sada partnerstvo napravimo uz jedan jasan plan, reformsku agendu... Nadamo se da ćemo odabrati brz put uspostave vlasti", kazao je, prenosi Klix.

TIJEK IZBORA U BiH PRATITE NA INDEXU.

O kakvim je izborima riječ?

Nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača prvo bira novi sastav tročlanog Predsjedništva BiH. U to predstavništvo ulaze predstavnici svakog od triju konstituirajućih naroda: Hrvata, Srba i Bošnjaka. To predsjedništvo je praktički zamjena za jednog predsjednika, kako je slučaj u većini europskih država. Predsjedništvo se uglavnom bavi vanjskih poslovima i u teoriji je zamišljeno da se sve odluke donose dogovorno. Jasno, to često nije provedivo u praksi pa BiH kad je riječ prema vani često nema jedinstveno mišljenje.

Nadalje, građani BiH zatim biraju zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta BiH te zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

No to nije sve. Biraju se i novi predsjednik i dva dopredsjednika Republike Srpske te zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH.

Za 518 pozicija na različitim razinama vlasti natječe se gotovo sedam i pol tisuća kandidata iz 58 političkih stranaka i 36 koalicija te 34 neovisna kandidata.

Glasanje i brojanje biračkih listića nadzirat će 6500 promatrača iz nevladinih organizacija i institucija, uključujući 1500 iz inozemstva.

Sve političke stranke koje sudjeluju na izborima također su delegirale svoje promatrače, njih čak 60 tisuća.

Biračka mjesta otvorena su do 19 sati. Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) najavili su kako će prve preliminarne rezultate za Predsjedništvo BiH objaviti oko ponoći. Očekuje se kako će važnije političke stranke to učiniti ranije, u prvim satima nakon glasanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara