Prvi službeni rezultati izbora u Slavonskom Brodu: HSP-ova koalicija porazila HDZ

Prvi službeni rezultati izbora u Slavonskom Brodu: HSP-ova koalicija porazila HDZ

PREMA prvim službenim, ali nepotpunim rezultatima izvanrednih izbora za Gradsko vijeće u Slavonskom Brodu, pobjedu je odnijela koalicija HSP-HSLS-HSS, dok je HDZ poražen.

Prema podacima s 37 od 49 obrađenih biračkih mjesta, izašlo je 27.483 od 58.012 upisanih birača, ili njih 47,30 %.

Isti podaci navode da je najveći broj glasova - oko 35 % - osvojila HSP-ova koalicija, dok je drugi HDZ s 20,64 %. Na trećem mjestu je SDP s 14,40 %, a na četvrtom HNS s 7,43 %. HDSBB - stranka pristaša Branimira Glavaša - osvojila je 6,79 %.  Izborni prag je prešla i lista Akcija hrvatske republikanske seljačke stranke s 5,48 % glasova.

Prema ovim podacima, HSP-ova će koalicija u budućem Gradskom vijeću imati 10, a HDZ 6 mjesta. SDP je osvojio oko 4 mjesta, a pretpostavlja se da će HNS i HDSBB imati još po 2, a AHRSH 1 mjesto.

Izbori su se održali jer je u Slavonskom Brodu uslijed nesuglasica među dosadašnjim koalicijskim partnerima u lokalnoj vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki promatrači političkih zbivanja u Slavonskom Brodu, komentirajući večerašnje rezultate, tvrde kako je HDZ u izgubio izbore zbog Zdravka Sočkovića, predsjednika Županijskog odbora HDZ-a, odnosno njegovih navodno mutnih poslova, te da bi HDZ bio vrlo blizu pobjede da je nositelj liste HDZ-a Pero Ćosić samostalno izašao na izbore.

Zanimljivost ovih izbora je i u tome da, po svemu sudeći, Hrvatski blok kojeg u Slavonskom Brodu vodi bivši dugogodišnji lokalni čelnik HDZ-a Jozo Meter nije uspio prijeći prag od 5 %.

Lokalni izbori u Slavonskom Brodu se drže važnim, jer predstavljaju svojevrsni indikator političkog raspoloženja pred redovne parlamentarne izbore krajem godine, pogotovo kada je u pitanju Slavonija - regija koja se tradicionalno smatrala čvrstim uporištem HDZ-a, i o kojoj će, prema mišljenju mnogih analitičara, ovisiti  hoće li HDZ moći zadržati vlast u dosadašnjem obliku.

Osim izbora u Slavonskom Brodu se održavaju i izvanredni izbori za Općinsko vijeće Donjeg Lapca i Općinsko vijeće Babine Grede. U Donjem Lapcu se vodi žestoka borba između dvije stranke koje okupljaju građane srpske nacionalnosti - Srpske nacionalne stranke i Samostalne demokratske srpske stranke.

A.H.
Foto: Tomislav Zečević (HR Foto)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara