Prvo ročište u postupku pokretanja stečaja u "V. Lencu"; radnici obustavili rad

NA TRGOVAČKOM sudu u Rijeci danas je održano prvo ročište u postupku pokretanja stečaja u "Viktoru Lencu", a predsjednik Uprave Ognjen Antunac pred stečajnom je sutkinjom Liljanom Ugrin odgovarao na pitanja o financijskom i materijalnom stanju tvrtke.

Brodogradilište "Viktor Lenac" ugovorilo je gradnju trajekta za "Jadroliniju" i trajekta za Rapsku plovidbu, plinske platforme "Marice" i pet plinskih platforma IKA-IDA za North Adriatic Off Shore, odnosno INAGIP te preinake jednoga broda. Ti su poslovi vrijedni oko 40 milijuna dolara, rekao je Ognjen Antunac. Dodao je da je na trajektu za "Jadroliniju" obavljeno oko 20 posto radova, na trajektu za Rapsku plovidbu oko 25 posto i na platformi "Marici" oko 30 posto radova.

Na ročištu je utvrđena materijalna imovina "Lenca" koja je, osim dijela sitnog materijala i alata, u cijelosti založena odnosno opterećena razlučnim vjerovničkim pravima.

Brodogradilište je vlasnik objekata u Martinšćici i zemljišta na kojemu se oni nalaze, objekata u pogonu za popravke i remont u Vranjicu, pet dokova i stana veličine 180 metara četvornih u središtu Rijeke.

Po Antunčevim riječima najvrjedniji su dio imovine nedovršeni dok 11 i radilište metalnih konstrukcija u Martinšćici.

Zalog na dok 11 ima Ministarstvo finanacija, a na radilište Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR). Dokovi br. 5, 7 i 11 nalaze se u Martinšćici, stari dok 3 je u riječkoj luci uz obvezu da se što prije ukloni, a dok 17 u Vranjicu.

Brodogradilište ima i tri tvrtke-kćeri: Viktor servisi d.o.o., Viktor opskrba d.o.o i Euro Ship Menagement d.o.o s ukupno 22 zaposlenika. Suvlasnik je tvrtke North Adriatic Off Shore, odnosno vlasnik 49 posto dionica te tvrtke koja je osnovana u Raveni radi zajedničkog poslovanja INE i talijanskog AGIP-a, te vlasnik dionica Kvarner Wiener Stadische Osiguranja.

U brodogradilištu se još nalazi brod "Krka", zbog kojega je "Lenac" u prijeporu s naručiteljem danskom tvrtkom Alcatelom. Alcatel je raskinuo ugovor o preinaci broda, u prijeporu posreduje međunarodna arbitraža, a obje strane potražuju isplatu štete.

Po Antunčevim riječima zalihe i materijali u brodogradilištu vrijedni su oko 40 milijuna kuna, a u skladištima se nalazi i dio robe koja pripada brodarima.

U "Lencu" je sada 860 zaposlenih, od kojih je polovica proizvodnih radnika, a polovica administrativaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja Ugrin napomenula je da će se taj omjer morati mijenjati te da vjerovnici koji imaju razlučna prava na gotovo cijelu "Lenčevu" imovinu, neće biti namireni ako sami pokrenu prodaju imovine iako na to, putem prijedloga za ovrhu, imaju pravo i prije pokretanja stečaja.

Zanimajući se za razloge odustanka od isplate zaostalih plaća radnicima iz novca HBOR-a (1,8 milijuna eura), sutkinja Ugrin je kazala da pune plaće u stečaju neće biti moguće isplatiti te da nije vjerojatno da bi mogle biti isplaćene u roku kraćem od dva mjeseca.

U daljnjem postupku treba utvrditi jesu li radnici, kooperanti i dobavljači pripravni nastaviti rad, hoće li naručitelji ostati pri ugovorenim poslovima te utvrditi najveće vjerovnike.

Vjerovnički bi se odbor sastojao od pet članova - predstavnika radnika (sindikati), Hrvatske brodogradnje, Jadranbroda d.d., Ministarstva financija i drugih vjerovnika, naglasila je sutkinja. Na njezin upit Antunac je rekao kako pristaje da se stečajni postupak provede bez prethodnog postupka jer je dužnik učinio vjerojatnim stečajni razlog trajne insolventnosti. Po zakonskim odredbama stečaj brodogradilišta trebao bi biti pokrenut u roku od tri dana. Zatim se očekuje imenovanje stečajnog upravitelja, zakazivanje ispitnog ročišta i utvrđivanje vjerovničkih tražbina.

Na ročištu koje još traje nazočan je i predsjednik Nadzornog odbora "Jadranbroda" i direktor pulskoga brodogradilišta "Uljanika" Karlo Radolović, a, kako se doznaje, danas će sa sutkinjom razgovarati i povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u brodogradilištu Damir Bačinović.

Prijedlog za pokretanje stečaja u "Viktoru Lencu" Uprava je podnijela prije tjedan dana.

Ukupan dug brodogradilišta premašio je 150 milijuna dolara, država je putem zajmova i jamstava izložena s oko 70 milijuna dolara, dobavljačima i kooperantima "Lenac" duguje oko 23 milijuna dolara, a radnicima nisu isplaćene četiri plaće.

U Štrajkaškom odboru u brodogradilištu doznaje se da su radnici već danas prekinuli rad, a da će štrajk službeno početi u ponedjeljak.

(Hina) hšup sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara