Štrajk u "Viktoru Lencu" i formalno prekinut

ŠTRAJK u koji su radnici "Viktora Lenca" stupili 24. studenoga danas je stavljen u mirovanje, potvrdio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) i predsjednik Štrajkaškog odbora Damir Bačinović.

Tu odluku, osim podružnice SMH, podupro je i po broju članova manjinski sindikat - Sindikat brodogradilišta, kazao je Bačinović.

Predsjednik toga sindikata Goran Zemljić danas je podnio ostavku, ali je, kako je potvrdio u kraćem telefonskom razgovoru, ostao članom sindikalnog povjereništva. Dodao je da je ostavku podnio kad su članovi njegova sindikata "opet pristali na čekanje plaća". Po njegovim riječima stotinjak sindikalnih članova danas do 10 sati nije pristajalo nastaviti rad, ali su se nakon dodatnih jamstava da će im plaće biti isplaćene vratili na posao. Zato sam, rekao je, podnio ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bačinović je pak kazao da je danas dobio čvrsta jamstva ministra gospodarstva Ljube Jurčića da će plaće radnicima biti isplaćene sljedeći tjedan, pa je danas nastavljen rad u pogonima brodogradilišta.

Vlada je jučer odlučila da više neće financirati brodogradilište te predložila da Uprava podnese stečajni prijedlog, što je danas učinjeno. Neiskorišten novac iz zajma za ulaganja, odnosno 1,8 milijuna dolara, bit će preusmjeren za isplatu plaća za srpanj, kolovoz, rujan i listopad.

U SMH podupiru Vladine odluke o pokretanju stečaja s preustrojem i isplati plaća, a Bačinović se nada da je to nov početak brodogradilišta, neopterećen političkim i financijskim okolnostima te da će radnicima stvaranjem tvrtke "Viktor Lenac u stečaju" biti omogućeno da zadrže radna mjesta.

Stečajni postupak provodit će riječki Trgovački sud, koji će odlučiti koja će vrsta stečaja biti provedena.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara