Psi traže preživjele ispod betonskih blokova u Genovi, objavljene nove snimke

Psi traže preživjele ispod betonskih blokova u Genovi, objavljene nove snimke
Foto: EPA

TREĆU noć nakon katastrofalne nesreće u Genovi na sjeveru Italije spasioci su danas nastavili pretraživati ruševine vijadukta i još se između deset i dvadeset osoba smatra nestalima, a dan žalosti i komemoracija za žrtve održat će se sutra.

Italija je još u šoku nakon katastrofe, a istodobno se produbljuje sukob između talijanske vlade i koncesionara Autostrade per l'Italia, koju dužnosnici optužuju za nepravilno održavanje cestovnog objekta koji se urušio u utorak prije podne. 

Prema službenim podacima, broj žrtava u urušavanju vijadukta Morandi u četvrtak je iznosio 38 uz 15 ozlijeđenih, od kojih je pet u teškom stanju.

Izgledi da se pronađu preživjeli smanjuju se iz sata u sat, ali spasioci se ne predaju

"Pokušavamo izrezati velike blokove betona koji su se srušili s vijadukta, zatim ih uklanjamo dizalicama i tada nastupaju psi tragači, a za njima ide naše osoblje ako ima pozitivnih signala", objasnio je Emanuele Gissi, voditelj vatrogasaca.

Državni odvjetnik za Genovu Francesco Cozzi izjavio je novinarima da "bi moglo biti još između deset ili dvadeset nestalih osoba".

Noću s četvrtka na petak, uz svjetlo snažnih reflektora, spasioci su bez predaha pretraživali divovske blokove i betonsku armaturu uz pomoć pasa i građevinskih strojeva.

"Naravno, nećemo stati, radimo cijelu noć", izjavila je za televiziju Sky TG24 glasnogovornica vatrogasaca Marcella Battaglia i objasnila da se ekipe smjenjuju.

U Italiji će dan nacionalne žalosti biti u subotu, a svečani ispraćaj u 11.30 na Fiera de Genova, đenoveškom sajmu, u nazočnosti najviših talijanskih dužnosnika.

Sukob između Autostrade per l'Italia i vlade

U međuvremenu nastavlja se sukob između Autostrade per l'Italia i vlade koja je odmah nakon nesreće najavila da će uskratiti koncesiju toj tvrtki, koja se s druge strane ne predaje, tvrdi da je sve obavljala korektno i to kani dokazati. 

Talijanska populistička vlada obrušila se u traženju krivca i na Europsku uniju i njezinu politiku štednje koja, kako tvrdi Rim, sprječava investicije. Na te optužbe reagirala je Europska komisija podsjetivši da je pozivala Italiju da ulaže u svoju infrastrukturu i da države članice "samostalno odlučuju" o svojim prioritetima. 

Ministarstvo infrastrukture objavilo je osnutak povjerenstva za izradu izvješća o uzroku katastrofe u "roku od 30 dana".

Nogometno prvenstvo u Italiji trebalo se nastaviti ovaj vikend, no utakmice predviđene u nedjelju za klubove Sampdoria i Genova odgođene su.

Na drugim sportskim susretima igrači će održati minutu šutnje i nositi crnu vrpcu u znak žalosti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara