Psihijatrica na čelu Skupštine Srbije

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ izabrana je na jučerašnjoj sjednici parlamenta, za predsjednicu Skupštine Srbije nakon što je za nju glasovalo 128 zastupnika, dok je njih 97 bilo protiv. U skladu medijskih najava kako će mjesto predsjednika Skupštine biti rezervirano za kandidata SPS-a Ivice Dačića, to se i obistinilo s obzirom na to da Đukić-Dejanović dolazi iz redova postmiloševićeve stranke.

Očekivano, za izbor nove predsjednice glasovali su zastupnici iz redova Tadićeve "Liste za evropsku Srbiju", kao i koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije, a podršku je dobila i od zastupnika nacionalnih manjina. "Negativni" glasovi došli su iz redova poraženih; Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije, ali i Liberalno demokratske partije.

Dojučerašnji saveznik Jovanović protiv izbora

Zanimljivo je kako je protiv izbora bio i dojučerašnji Tadićev saveznik Čedomir Jovanović koji je rekao kako njegov LDP neće glasati za njen izbor, s obzirom da njegova stranka "ne želi pružiti legitimitet politici izborne krađe iz 1996. godine".

Kako javljaju srpski mediji, nova predsjednica Skupštine ujedno je i ravnateljica Klinike za psihijatriju u Kragujevcu te prodekanica Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Obnaša i dužnost potpredsjedniceUdruženja psihijatara Srbije. U političkim krugovima poznata je i kao ministrica u prijelaznoj vladi 2000.-2001. godine, a njen resor bila je "briga za obitelj".

Koštunica izgubio zbog SSP-a

Podsjetimo, koalicija okupljena oko SPS-a Ivice Dačića, odlučila se za koaliciju s "proeuropskim" snagama Borisa Tadića kako bi se formirala vlada. Poraženi Vojislav Koštunica, nakon što je postalo sasvim izgledno da je postmiloševićevski SPS potpisao suradnju s "europskim" Tadićem, izjavio je da je riječ o neprirodnoj koaliciji te izrazio sumnju da će moći voditi državu. Neuspjeh pregovora s Ivicom Dačićem iz SPS-a, Koštunica je objasnio različitim stajalištima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

I.Ć.
Foto: RTS

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara