PUČ U ZIMBABVEU Predsjednik u kućnom pritvoru, vojska zavladala državom

PUČ U ZIMBABVEU Predsjednik u kućnom pritvoru, vojska zavladala državom

Foto: Hina

VOJSKA je preuzela kontrolu u Zimbabveu, ali tvrdi da nije riječ o državnom udaru i da je  predsjednik Robert Mugabe na sigurnom. 93-godišnji predsjednik Robert Mugabe, najstariji svjetski lider, u kućnom je pritvoru u svojem domu u Harareu. Javnost je o tome obavijestio južnoafrički predsjednik Jacob Zuma."Mugabe je u pritvoru u svojem domu, ali je dobro", rekao je Zuma, koji je razgovarao telefonom s 93-godišnjim predsjednikom, koji je Zimbabveom vladao gotovo četiri desetljeća.

Zuma je dodao da kao predsjednik Južnoafričke zajednice za razvoj (SADC) šalje dvojicu posebnih izaslanika u Zimbabve, svojeg ministra obrane i ministra državne sigurnosti, kako bi se sastali s Mugabeom i vojskom

Vojska ističe da nije riječ o državnom udaru, ali zauzeli su pola države

Zimbabveanska vojska preuzela je vlast rano u srijedu zauzevši Mugabeov ured, parlament, zračnu luku i državnu televiziju.

Vojska se umiješala zbog Mugabeove čistke ratnih veterana u vladajućoj stranci.

On je prošli tjedan smijenio svojeg potpredsjednika Emmersona Mnangagwu, koji se smatrao njegovim najvjerojatnijim nasljednikom i kojeg podržavaju veterani. Zaprijetio je i da će smijeniti više od 100 dužnosnika koji su s njime povezani. Vlast želi predati svojoj supruzi Grace (52), koju podržava mladež vladajuće stranke ZANU-PF.

Vojska ističe da nije riječ o državnom udaru.

"Želimo da bude jasno da ovo nije vojno preuzimanje vlade", rekao je u srijedu glasnogovornik vojske Sibusiso Moyo, dodajući da vojska "ima za cilj samo kriminalce oko predsjednika" koji "izazivaju društvene i gospodarske patnje."

"Čim završimo svoju misiju, očekujemo da se situacija vrati u normalu", rekao je.

Europska unija izrazila je zabrinutost zbog situacije u Zimbabveu, a SAD i Velika Britanija savjetovali su svojim građanima u toj zemlji da ostanu kod kuće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara