Puhovski za Index: HDZ je dokazao da je perverzna i nenormalna stranka

Puhovski za Index: HDZ je dokazao da je perverzna i nenormalna stranka

Foto: Hina

POLITIČKA drama došla je do privremenog raspleta. Vlada je srušena, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je predsjednika Sabora pozvala da što prije raspusti parlament kako bi se izbori mogli održati već u rujnu. Za komentar političke situacije kontaktirali smo neke hrvatske političke analitičare.

Puhovski: Reiner se sramoti

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako je HDZ dokazao da nije normalna stranka.

"Ovo je sve završilo, izbori će biti u prvoj polovici rujna. Pokazalo se da je HDZ perverzna politička stranka koja je u stanju napustiti vlast radi očuvanja imidža svojeg predsjednika. Normalne stranke sve bi dale za vlast i to je logika stranačkog funkcioniranja, a HDZ očito nije normalna stranka. Oni su željeli očuvati Karamarka i vlast, ali to neće ići. Njihov zadnji bastion obrane je predsjednik Sabora koji se više puta osramotio ovih dana, naprimjer tako što je jučer govorio kako tehnička vlada Saboru može predlagati zakone. Da ne govorim o njegovu ponašanju. Tako da je čak i predsjednica države našla razloge da ga upozori da ne ometa demokratsku logiku, a to je povratak mandata biračima", Reinerovo ponašanje komentirao je Puhovski.

Puhovski je prokomentirao i činjenicu što je Kolinda tako brzo odustala od preslagivanja i već nakon prvog dana konzultacija pozvala Reinera da raspiše izbore.

"Kolinda je naprosto shvatila da nema nikakve druge realne šanse i da bi se samo sramotila da se ponaša kao Reiner. To je uspjela prikazati kao svoju demokratsku orijentaciju, premda se prije radi o tome da je racionalno uvidjela da jedna verzija ponašanja naprosto nema šanse više", kaže.

HDZ-u su mnogi okrenuli leđa. HSP AS je jedan od onih koji nije.

"HSP AS više nema nikakvu šansu bez ovakve koalicije, a osim toga oni će biti žrtve jer će, kakvi god izvori bili, desna bujica u Hrvatskoj radikalno oslabiti. SDP će biti jači od HDZ-a, HDZ ne može biti hametice potučen jer ima svoje fiksno biračko tijelo što god da se dogodi. Ali će biti oslabljen pogotovo ako ne nađu nekog drugog da ih vodi na izbore umjesto Karamarka. Mislim da sa Karamarkom imaju manje šanse nego bez njega, ali ne vidim da su u ovom trenutku u stanju nekoga naći tko bi ih vodio. Očekujem jačanje SDP-a, ali ne vjerujem da može imati većinu za samostalno sastavljanje vlade. Jačat će i Živi zid. Čini mi se najvažnijim to da će situacija biti takva da će postizborne koalicije imati demokratsku legitimaciju jer će to u kampanji svi to morati spomenuti. Jako dobra stvar je ako izbori budu početkom rujna, imat ćemo zbog godišnjih odmora kratku kampanju pa nas neće puno gnjaviti", zaključuje Puhovski koji dodaje da su stranke svjesne da građani više nemaju strpljenja za njihova prepucavanja pa bi agresivnija kampanja mogla biti kontraproduktivna.

Milardović: Hrvatska je talac političkog duopola HDZ-a i SDP-a

Anđelko Milardović, profesor na fakultetu političkih znanosti i djelatnik Instituta za europske i globalizacijske studije, smatra da će se ovakvo stanje nastaviti sve dok postojeći izborni zakon bude na snazi. On, smatra politički analitičar, omogućuje duopol HDZ-a i SDP-a, a oni to ne žele mijenjati.

"S izborima ćemo dobiti novu tiraniju manjine. Zašto? Zbog ovog izbornog zakonodavstva koje favorizira duopol stranaka. Dok se ne promijeni izborni zakon, mi se nećemo izbaviti iz ove situacije. Prva reforma treba biti reforma izbornog zakonodavstva koja bi razbila duopol, treba raditi na rekonstrukciji duopola. Taj duopol u zadnjih 20 godina bacio je 4,3 milijuna građana u talačku situaciju, zato govorimo o modelu manjine", objašnjava Milardović.

"Neće se ništa bitno promijeniti jer će izborni output biti sličan dosadašnjima jer je izveden iz istih pravila, pravila koja 25 godina drže dvije stranke. One će sve učiniti da se taj zakon ne promijeni zbog zaštite tranzicijskoga plijena. Hrvatska je samo formalno demokratska država po Ustavu, samo jer građani izlaze na izbore. Nakon toga se uspostavlja oligarhija, a način vladanja je tiranija manjine koja blokira razvoj društva, baca ga u zavisni kolonijalni položaj SAD-u, EU i NATO-u. Njima odgovara ovo stanje. Proračuni imaju zadatak samo zacementirati status quo, a tu profitira lokalna i međunarodna oligarhija. Kad bi imali drugačiji izborni zakon stvorilo bi se pet šest aktera, ovako je izborna politika duopolna. U konačnici imamo dvije neoliberalne stranke, SDP i HDZ. Sad se radujemo novim izborima, za godinu dana ćemo imati sličan problem. Oni na koje se ovo odnosi, njima ne pada napamet promijeniti izborni zakon. Vrtjeti ćemo se u krug dok god postojimo", zaključuje Milardović u razgovoru za Index.

Banac: Most je neodgovoran

Ivo Banac pak smatra da su novi izbori gotova priča, a po njemu su bili i očekivani.

"Ne vidim kako se mogla presložiti vlada koja bi imala sličan program onoj koja je počela u siječnju, a sada sa strankama koje su apsolutno s tim nekompatibilne. Ovo je logičan zaključak i treba ustanoviti što birači hoće. Ovo nije trenutak za neko naricanje nego da se pripremimo i pokažemo tko što ima za pokazati", kaže Banac.

Po njegovu mišljenju, kako se ne bi ponovila dosadašnja situacija, vrlo je važno da svaka stranka kaže što misli o rastu "marginalnih stranaka koje nemaju što ponuditi".

"Ponašanje Mosta i Živog zida jednostavno je neodgovorno. Ljudi moraju odlučiti - žele li politiku ili žele moralne lekcije i nemoguće recepte koji se ne mogu provesti kroz parlamentarni proces. Eventualno mogu kroz revoluciju, ali mi nismo za to", rekao je Banac.

Dodao je kako je to što je dosad radio Most za svaku osudu, a  od Živog zida može se očekivati i nešto gore. "Nadam se da se neće ponoviti slična situacija, da ćemo dobiti jasnog pobjednika, jer ovakva vrsta natezanja ne vodi nikamo", poručio je Banac.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara