"Pukanić je tvrdio da ima nove spoznaje o atentatoru"

"Pukanić je tvrdio da ima nove spoznaje o atentatoru"

ŽARKO PUHOVSKI, bivši predsjednik HHO, je u izvanrednoj emisiji Otvoreno rekao kako je Ivo Pukanić prije nekoliko doznao nove detalje o ranijem neuspjelom pokušaju atentata.

Puhovski također tvrdi kako je vlasnik Nacionala htio obnoviti policijsku zaštitu. Pukanića je opisao kao "kontroverznu osobu" koja je "često govorila više nego što je znala", ali kojoj, kako se sada vidi, nisu vjerovali onda kada su trebali.

U studiju je gostovao i glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun, rekavši kako je rano govoriti o dugim cijevima i špekulacijama je li riječ o djelu organiziranog kriminala ili pokušaju destabilizacije države.

Umirovljeni general-pukovnik Mate Laušić, bivši šef Tuđmanovog osiguranja, rekao je da bi se ovo djelo moglo nazvati terorističkim činom, jer mu je svrha, između ostalog, bila i izazvati strah i užas među običnim građanima. Laušić je rekao da ne bi trebalo proglašavati izvanredna stanja i donositi neke slične mjere, jer je problem Hrvatske u tome što se neefikasno koriste pravni instrumenti koji već postoje.

S time se složio i Puhovski, rekavši kako je "velika opasnost" da se u afektu donose izvanredna stanja.

Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, je izjavio kako je Hrvatskoj potrebna katarza nalik na onu kakvu je prošla Irska nakon ubojstva novinarke Veronice Guerrin.

Tijekom emisije je emitirana i izjava predsjednika SDP-a Zorana Milanovića prema kojoj je Pukanovićevo ubojstvo "posljedica nereda", ali da sada "politiku i političke stranke valja ostaviti po strani" te da sigurnost nema cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Život predsjednika i premijera je od večeras manje siguran"

Nešto kasnije se ubojstvom Ive Pukanića pozabavila i HRT-ova emisija "Dossier.HR" gdje je kao gost pozvan politički analitičar Davor Gjenero. Prema Gjenerovom mišljenju valja pozdraviti to što se na temelju izjava predsjednika, premijera, ali i vođe oporbe Milanovića, može zaključiti kako se stvorio "demokratski konsenzus" o potrebi borbe protiv organiziranog kriminala.

Gjenero također pozdravlja odbacivanje ideja o izvanrednom stanju, s obzirom da bi ono moglo ugroziti standarde hrvatske demokracije, ali i ulazak u EU. Za Gjenera je ovakva situacija opasna, jer bi je mogao zloporabiti neodgovorni populistički političar sa zahtjevima za čvrstom rukom.

Izjavu je tijekom emisije dao i Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Hrvoja Petrača i momak ubijene Ivane Hodak, koji je rekao da je ono što se sada događa u Hrvatskoj "izvan svake pameti".

Ivan Zvonimir Čičak je također dao izjavu prema kojoj je situacija u Hrvatskoj postala ozbiljna te da je "od večeras život predsjednika i premijera manje siguran".

R.R.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara