Pula: Jakovčić uložio 200 tisuća eura u Sveti Juraj; najavio žalbu

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić izjavio je danas novinarima da je u selo Sveti Juraj, koje je kupio 1996., ali je nepravomoćnom presudom vraćeno u vlasništvo grožnjanske općine, uložio 200 tisuća eura, te je izrazio nadu kako desetci tisuća drugih hrvatskih građana koji su na isti način došli do vlasništva nekretnina neće zbog toga biti oštećeni.

Jakovčić je, napominjući kako još nije vidio jučer objavljenu nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Bujama, koja je kupoprodajni ugovor proglasila ništavim, najavio da će se žaliti na presudu i tako zaštititi svoje osobne i obiteljske interese.

´Je li u tom slučaju riječ o miješanju politike i o političkom pritisku, neka prosuđuju drugi. Pred parlamentarne izbore u siječnju 2000. tadašnji je državni odvjetnik podigao tužbu protiv mene, držeći da je država u tom slučaju oštećena. Sada se nalazimo u predizbornoj godini, kad je izrečena takva presuda´, rekao je Jakovčić.

´U dobroj vjeri sam kupio dvije znatno urušene kuće i oplemenio ih. Učinio sam to i zato što sam htio primjerom pomoći da se seoski dio Istre što prije razvije i mojim ulaganjem,´ istaknuo je, dodavši kako je do sada u Sveti Juraj uložio oko 200 tisuća eura.

´Uložio sam gotovo sve što sam imao´, rekao je Jakovčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući odluku državnog odvjetnika Mladena Bajića da se utvrdi zakonitost uknjižbe turističkih tvrtaka na atraktivnom zemljištu negdašnjeg državnog vlasništva, župan Jakovčić je pohvalio takvu namjeru.

Podsjetio je da je u saborskoj proceduri inicijativa tridesetak zastupnika da se izmijeni i dopuni Zakon o privatizaciji, kako bi se najatraktivnije turističko zemljište dodijelilo općinama i gradovima. Po njihovom prijedlogu kamp-zemljište i zemljište koje nije okućnica oko izgrađena turističkog objekta pripalo bi jedinicama lokalne samouprave, a 50 metara okućnice oko čvrstog objekta pripalo bi turističkim tvrtkama.

Općine i gradovi bi s turističkim tvrtkama potpisivali ugovore o mogućim koncesijama i drugim oblicima iskorištavanja tog zemljišta, rekao je Jakovčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara