Putin: Tragedija na Krimu posljedica je globalizacije

Putin: Tragedija na Krimu posljedica je globalizacije
Foto: Hina/ EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin kazao je kako je globalizacija, posebice putem interneta, uzrok masakra na krimskom koledžu.

"Jučerašnja tragedija između ostalog je, očito, rezultat globalizacije, koliko se god to čudno činilo", izjavio je Putin u Sočiju.

"Sve je počelo dobro poznatim tragičnim događajima u školama u Sjedinjenim Državama", dodao je ruski predsjednik, prenosi državna novinska agencija TASS.

Broj smrtno stradalih, uključujući i počinitelja, u četvrtak se popeo na 21 osobu, pišu ruske agencije koje se pozivaju na rusko ministarstvo zdravstva.

Napad je izveden eksplozijom bombe u kantini koledža u gradu Kerču na Krimu. Vladislav Rosljakov (18), osumnjičeni za napad, počinio je samoubojstvo.

Istražitelji su kazali da se nakon preliminarne istrage brojnih žrtava čini da su umrle od rana iz vatrenog oružja. 

"Jasno je da je počinitelj na mjestu napada nastupao sam, no pripreme, prema mom i mišljenju mojih kolega, nije mogao izvesti samostalno", kazao je čelnik Krima Sergej Akjonov. Događaj se tretira kao teroristički napad.

Proglašena trodnevna žalost

Šokirani stanovnici Kerča okupili su se u četvrtak u obilježavanju trodnevne žalosti na Krimu. Pravoslavni svećenici predvodili su molitvu na ulicama grada i u blizini koledža.

"Gdje su bili zaštitari?" pitala je uplakana stanovnica Kerča. "Gdje su bili svi ljudi koji su tamo inače u velikim brojevima?" dodala je.

Bivša djevojka napadača ispričala je za agenciju France presse da Rosljakov "nije više imao povjerenja u ljude otkad su ga u razredu počeli ponižavati jer nije bio kao drugi".

Imao je namjeru osvetiti se za ono što su mu radili, kazala je djevojka koja nije željela da se objavi njezino ime.

Njegov je otac bio invalid i nije živio s njim i s majkom, koja je radila u medicinskoj klinici i bila pripadnica Jehovinih svjedoka.

"Odrastao je u vrlo siromašnoj obitelji", kazala je djevojka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara