Račan: "Haaška optužnica protiv Bobetka uručena odvjetnicima"

Račan: "Haaška optužnica protiv Bobetka uručena odvjetnicima"
PREMIJER Ivica Račan opetovao je popodne Vladino stajalište da je haaška optužnica protiv generala Janka Bobetka uručena njegovim odvjetnicima.

"Haag je tražio da optužnicu dostavimo generalu ili njegovim odvjetnicima, optužnica je dostavljena njegovim odvjetnicima i time je ta priča barem što se tiče Vlade završena", izjavio je premijer novinarima nakon sastanka čelnika vladajuće koalicije, komentirajući upite o svojevrsnoj zavrzlami u ocjenama je li optužnica uručena odvjetnicima ili nije.

"Sve ostalo su nepotrebni detalji i pokušaj da Hrvatska bude talac neodgovornog ponašanja nekih ljudi oko generala", dodao je.

Premijer je također naglasio da je Haaška optužnica protiv umirovljenog generala HV-a, objavljena, kazavši da su je "sigurno pročitali i ti odvjetnici i u ovom slučaju primili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To što su mislili da ju ne moraju čitati ja ih razumijem", dodao je premijer Račan.

Hrvatska Vlada danas je priopćila da je uručila optužnicu protiv generala Bobetka njegovom odvjetniku Bosiljku Mišetiću, no odvjetnik Mišetić to je demantirao izjavivši da mu optužnica nije uručena.

"Optužnica mi nije uručena", rekao je Mišetić u telefonskoj izjavi, pojašnjavajući da "nije primio preporučeno pismo i da ga je vratio natrag (pošiljatelju)". "Predaja optužnice je u nadležnosti suda, a ne Vlade", rekao je Mišetić navodeći da je prema Ustavnom zakonu za uručivanje optužnice nadležan Županijski sud, a ne Vlada".

Na Mišetićeve tvrdnje iz Vlade su reagirali demantijem. "Uručenjem optužnice pravnom zastupniku generala Bobetka Vlada je ispunila svoju obvezu prema ICTY-u", izjavila je predstojnica Vladina Ureda za odnose s javnošću Sanja Kos. Dodala je da je Mišetić "zaprimio i otvorio preporučeno pismo, pogledao sadržaj i prekrižio potpis na dostavnici te ga vratio natrag". "Čak da je Mišetić potpuno odbio primiti to preporučeno pismo smatralo bi se da je dostava uredno izvršena, na temelju propisa o dostavi", kazala je Vladina glasnogovornica.

Županijski sud u Zagrebu objavio je pak danas da ne može dostaviti optužnicu generalu Bobetku zbog njegovog "lošeg i pogoršanog zdravstvenog stanja", te da zbog nemogućnosti te dostave nema zakonskih uvjeta niti za dostavu njegovim braniteljima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara