Račan o Gotovini, Vladi i autocesti Zagreb - Split

PREMIJER Ivica Račan izjavio je popodne da daljnji razvoj "slučaja Gotovina" ne bi više trebao biti tako politički i medijski eksponiran ako se želi da se uspješno razriješi i po Gotovinu i po Hrvatsku.

Sve što sam mislio o tom slučaju rekao sam javno, pozdravio sam istup generala Gotovine, očito je i kod njega sazrela svijest da nije izgledna situacija u kojoj se našao, rekao je Račan novinarima u Banskim dvorima.

Podsjetio je pritom da je od početka govorio da Gotovina mora učiniti još jedan korak, te je dodao kako se pokazalo da su on i Vlada u tom pogledu bili u pravu.

Nadam se da će on (korak) biti i napravljen, ali ne želim kalkulirati na osnovi pozitivnih znakova, rekao je Račan.

Dionica Udbina - Gornja Ploča - Zadar 2 u promet po planu

Premijer Ivica Račan ponovio je da će dionica autoceste prema Splitu Udbina Gornja Ploča Zadar 2 u promet biti puštena u planiranom roku, dakle 30. lipnja.

"Nema dvojbi o puštanju te dionice u promet", rekao je Račan novinarima u Banskim dvorima, navodeći da je dobio precizne informacije o završetku cijele dionice, dakle i spojnice Gornja Ploča - Udbina te udbinske zaobilaznice.

"Dobili smo precizne informacije da su planirani rokovi održivi, odnosno da će dionica biti tehnički pregledana 26. lipnja, a puštena u promet 30. lipnja", rekao je Račan ističući da je i na današnjem sastanku od odgovornih u Hrvatskim cestama te od izvođača radova dobio "apsolutna jamstva da će sve biti u redu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Vlade najavio je da će u nedjelju cijelu trasu dionice obići ministar prometa Roland Žuvanić.

Uskoro novi zakon o vladi 

Za nekoliko tjedana u proceduru će biti upućen prijedlog novog Zakona o Vladi, najavio je popodne premijer Ivica Račan ne želeći iznositi detalje tog prijedloga.

Podsjetio je da je još prije dvije i pol godine zagovarao Vladu sa 12 resora i 13 do 14 članova, Vladu koja bi imala urede i agencije koji bi bili plaćani po učinjenom poslu.

Takva Vlada ne bi imala potpredsjednike, ali bi imala državne tajnike i ministre, snažan ured premijera, rekao je popodne Račan novinarima u Banskim dvorima.

Naglasio je da će novi koncept odrediti ovlasti Vlade, ali neće zadirati u njezin odnos s Hrvatskim saborom, definiran Ustavom RH.

Prije nego dođe pred Vladu, suglasje o novom zakona tražit će se u vladajućoj koaliciji, ali i među parlamentarnom oporbom, najavio je premijer Račan.

Donošenje novog Zakona o Vladi, kao dijela reforme državne uprave, nužno je da bi se on uskladio sa sustavom parlamentarne demokracije. Postojeći je zakon naime rađen za okolnosti polupredsjedničkog sustava.

Novi zakon treba odgovoriti na pitanje kako osigurati učinkovitiju Vladu, s manjim brojem resora, odnosno kako što manje vremena potrošiti na koordiniranje među njima, rekao je Račan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara