Račan: Ponovno ću se kandidirati za predsjednika SDP-a

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan najavio je danas da će se ponovno kandidirati za predsjednika stranke na predstojećoj izbornoj konvenciji SDPa, koja će se održati do kraja svibnja.

Račan je to najavio na konferenciji za novinare na Sljemenu, gdje će vodstvo SDP-a u iduća dva dana iza zatvorenih vrata raspravljati o aktualnoj hrvatskoj politici, unatarstranačkim pitanjima te nastupu u Saboru.

Upitan kako komentira novinske napise da je dio SDP-ovaca nezadovoljan aktualnim vodstvom i traži promjene u stranci, Račan je kratko odgovorio - kandidirat ću se za predsjednika SDP-a uz nadu da ću imati i dosta protukandidata, pa i onih koji se u bočnim napadima na SDP pojavljuju sa strane.

Naglasio je da je strateški cilj SDP-a biti jaka politička snaga, te kritički razgovarati o problemima i slabostima unutar stranke jer, tvrdi Račan, samo velike stranke mogu otvoreno raspravljati o svojim problemima, a ne prebacivati ih na neke druge.

"Spremni smo pokazati svoju snagu, danas u oporbi, ali isto tako i sutra kada budemo na vlasti", rekao je.

Istaknuo je da je u gotovo četiri godine vlasti došlo do slabljenja stranačkih aktivnosti i života, da se stranka mora posvetiti obnovi tih pitanja, te iz svega izaći jača nego prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na novinarski upit misli li da će vlada Ive Sanadera izdržati cijeli mandat, Račan je odgovorio kako SDP, zbog nacionalnih interesa, priželjkuje uspješnu vladu, s kojom se može natjecati, a ne svoju snagu temeljiti na njezinim slabostima. "Hoće li izdržati cijeli mandat, to je u njihovim rukama", dodao je.

Upitan kako komentira izjave iz HNS-a da će ta stranka ubrzo preuzeti čelnu ulogu na lijevoj političkoj sceni, Račan je rekao kako će SDP nastaviti surađivati s HNS-om i da ne želi komentirati njihove ambicije.

"Ambicije su jedno, a mišljenje građana na izborima drugo i jedino mjerilo snage pojedine stranke. SDP je dugo na lijevoj sceni i ima svoj identitet, a na onima koji se na toj sceni pomalo šetaju je da definiraju svoj identitet", rekao je.

Račan je najavio da će SDP, uz brojne druge inicijative, uskoro u saborsku proceduru uputiti svoj prijedlog smanjenja PDV-a, koji je, tvrdi, puno bolji od HDZ-ovog jer je na liniji socijalne osjetljivosti i upola manje težak u proračunskom novcu.

SDP predlaže međustopu od 12 posto za poljoprivredne i prehrambene proizvode te za turizam, kao i nultu stopu za potrepštine za djecu te tisak, a za svoj prijedlog očekuje podršku ostalih parlamentarnih stranaka.

(Hina) tr sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara