Račan: Vjerujem da će vladajuća koalicija nastaviti rad

PREMIJER i predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je kako vjeruje da će vladajuća koalicija nastaviti svoj rad, odnosno da će njen mandat potrajati.

´Ova koalicijska vlast ima već gotovo dva prosječna vijeka europskih koalicijskih vlada, možda će njen mandat još trajati, vjerujem da hoće´, rekao je Račan u središnjici SDP-a, došavši s višesatnog sastanka vladajuće koalicije održanog popodne u vili Prekrižje.

Ujedno je najavio je da će pred Vladu sutra izići s izvješćem koje su sačinila trojica ministara (Radimir Čačić, Željko Pecek i Davorko Vidović) zadužena da provjere proces privatizacije ´Sunčanog Hvara´.

Nije izričito odgovorio na upit hoće li biti kadrovskih smjena koje je zbog odluke o prodaji ´Sunčanog Hvara´ tražio HSS (predsjednika HFP-a Krešimira Starčevića, ministrice Pave Župan Rusković).

´Ocijenit ćemo i kvalificirati greške koje su učinjene´, rekao je Račan i dodao da su jedno ´greške koje nisu trebale biti učinjene, a drugo njihova neodmjerena interpretacija´.

Naglasio je i da Vlada neće tajiti počinjene greške.

´Ne bježimo od tih grešaka, mislimo da se ovoj Vladi može vjerovati, jer je spremna ispraviti greške´, izjavio je Račan.

Također je rekao kako od svih očekuje da stranački interesi ne budu iznad nacionalnih, jer se Hrvatska nalazi pred povijesnim zahtjevom - naime, sredinom veljače treba podnijeti zahtjev za punopravno članstvo u Europsku uniju.

Izrazio je i uvjerenje da će u svojoj stranci, SDP-u, naići na razumijevanje za poteze koje poduzima.

´Vjerujem da će u SDP-u odlučivati ratio, a ne emocije´, rekao je Račan.

´I do sada sam insistirao da SDP mora više od drugih podmetnuti leđa. Moramo više pretrpjeti nego drugi. Drugi mogu biti malo opozicija, malo vlast, mi to ne možemo´, rekao je Račan.

Kada je riječ o vladajućoj koaliciji, premijer je naglasio da je važno osigurati minimum povjerenja dok traje mandat koalicije.

´Nije riječ o bjanko povjerenju, slijepom vjerovanju, nego mora postojati osjećaj odgovornosti i prema drugima u koaliciji ne samo prema osobnom interesu´, rekao je Račan. Dodao je kako se nada da će se ´i u sadašnjoj situaciji uspjeti pronaći ta linija´.

No, kako se neslužbeno doznaje, drugi sudionici sastanka iz ´manjih´ koalicijskih stranaka nisu bili toliko optimistični (u vezi s opstankom koalicije).

Također neslužbeno se doznaje da su članovi koalicije vrlo daleko od dogovora (u vezi s prodajom ´Sunčanog Hvara) te da HSS i dalje ustrajava na svojim zahtjevima, odnosno smjenama odgovornih u vezi s odlukom o prodaji ´Sunčanog Hvara´ slovenskim Termama Čatež.

Po neslužbenim informacijama koje su procurile sa sastanka u vili Prekrižje manje koalicijske stranke procjenjuju da bi se parlamentarni izbori mogli održati već u svibnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara