Račan: Vjerujem da izborni pozivi HBK neće utjecati na građane

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan rekao je danas na konferenciji za novinstvo koalicije SDP-IDS u Rijeci, odgovarajući na pitanje o poruci hrvatskih biskupa u povodu izbora, da Crkva nije izravno rekla za koga da se glasuje, ali da je to sugerirala navođenjem kriterija za glasovanje, te je izrazio uvjerenost da na građane neće utjecati pozivi te vrste.

Račan je ocijenio da će građani prilikom glasovanja cijeniti ukupno djelovanje i programsku orijentaciju svake političke stranke.

Istaknuo je da SDP nije za zabranu pobačaja, već ostavljanje mogućnosti pobačaja smatra pravom na odabir.

On je pozdravio poziv Katoličke crkve u Hrvatskoj da birači izađu na izbore.

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u svojoj su poruci, objavljenoj 30. listopada, istaknuli, među ostalim, da vjernik ne bira stranke koje zastupaju legalizaciju pobačaja, eutanazije i neprirodnih istospolnih bračnih zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odgovarajući na pitanje o navodnom približavanju po postotku glasova HNS-a SDP-u, što je izjavio Radimir Čačić (HNS), Račan je rekao da je Čačić vidio istraživanja koja on nije, te da ih ne može komentirati.

Prognozirao je da će SDP na izborima proći jako dobro i dodao da ga raduje uspjeh potencijalnih koalicijskih partnera.

Na upit zbog čega je Slavko Linić, koji je iz Rijeke, uvršten na listu za 10. izbornu jedinicu, koja obuhvaća jug Splitsko-dalamatinske i Dubrovačko-neretvansku županiju, Račan je kazao da je procijenio da je u toj, kako je rekao, "teškoj izbornoj jedinici" potreban "politički fajter" kao što je Linić.

Linić zna mnogo o gospodarstvu i moći će se dobro nositi s ideolozima iz drugih političkih stranaka kao što su Ivo Sanader, Dražen Budiša ili Ivić Pašalić i njihovim znanjem o gospodarstvu, kazao je Račan.

Damir Kajin (IDS), prvi na listi SDP-IDS za 8. izbornu jedinicu - Istarsku i dio Primorsko-goranske županije, kazao je da u toj koaliciji ni IDS neće izgubiti na prepoznatljivosti, ni SDP na svojoj osebujnosti.

Komentirajući neke tvrdnje u medijima da je Vlada uništila riječko gospodarstvo, Kajin je istaknuo da bi Rijeka bila "doslovce na koljenima da država nije intervenirala". Naveo je primjere brodogradnje, Riječke banke, kredita za riječku Luku preko Svjetske banke i cestogradnju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara