Račan: Vlada neće povući svoj prijedlog izmjena ZOR-a

Vlada neće povući svoj prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) jer želi unaprijediti i fleksibilizirati radno zakonodavstvo, te zaštititi radna prava, rekao je danas u Saboru premijer Ivica Račan odgovarajući na zastupničko pitanje.

Zastupnik HKDU-a Anto Kovačević upitao je premijera hoće li Vlada povući svoj prijedlog iz saborske procedure, ocijenivši ga ´antihumanim i debelo na strani divljeg kapitala, a ne radnika´.

Račan mu je odgovorio da Vlada ne smije povući prijedlog fleksibilizacije rada zbog ambicije da se i u tom području pomogne i zaštiti radnike.

´Tema o radnom zakonodavstvu je prisutna već dugo na hrvatskoj političkoj sceni i tamo će ostati sve dok ne pokažemo sposobnost da u fleksibilizaciji rada i neophodnoj promjeni radnog zakonodavstva napravimo očekivani i potrebni korak dalje´, istaknuo je Račan.

Tome u prilog, smatra, ide i rasprava o izmjenama ZOR-a, ´koju pojedini socijalni partneri pokušavaju potpomoći i nekim argumentima koji ne pripadaju dijalogu, ali to je njihovo legitimno pravo´.

Izrazio je nadu da će rasprava o izmjenama ZOR-a, koja će uskoro doći na prvo saborsko čitanje, završiti dogovorom i zajedničkim rješenjem Vlade i socijalnih partnera dodavši kako je Vlada spremna razmotriti i bolja rješenja.

Odgovarajući na pitanje zastupnice HB-a Zdravke Bušić o čestoj upotrebi termina ´Zapadni Balkan´ kod pristupa Hrvatske EU, Račan je naglasio da se Vlada protivi svakom zagovaranju regionalnog pristupa.

´Regionalnim pristupom ne treba plašiti hrvatsku javnost. Individualni zahtjev za članstvo u EU i njegovo individualno vrednovanje govori da takav pristup ne dolazi u obzir´, rekao je Račan.

Premijer je kazao da ne želi ulaziti u zemljopisna određenja dodavši da je Hrvatska i srednjoeuropska i mediteranska i balkanska zemlja.

Iako je mnogo ljudi smatralo da je zahtjev za članstvom u EU preuranjen, zahtjev je dočekan pozitivno, rekao je Račan dodavši da očekuje pozitivan razvoj situacije.

´Ne želim govoriti o godinama, no ako je Rumunjskoj i Bugarskoj obećan ulazak u EU 2007. godine, nadam se i vjerujem da je to realno i za Hrvatsku´, rekao je Račan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara