Računali smo: Ovoliko bi nakon smanjenja PDV-a otprilike mogla koštati hrana

Računali smo: Ovoliko bi nakon smanjenja PDV-a otprilike mogla koštati hrana
Foto: 123rf

VLADA je na jučerašnjoj sjednici u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune devet zakona koji se tiču poreza. Među njima je i onaj o PDV-u kojim se od početka sljedeće godine planira rasterećenje od 1,4 milijarde kuna. 

Vlada to namjerava učiniti snižavanjem stope PDV-a na 13 posto, umjesto dosadašnjih 25 posto, na svakodnevne proizvode koji su, kako kažu, "izuzetno važni najvećem dijelu hrvatskoga društva".

Nezaobilazni proizvodi

Plenković je istaknuo kako će potrošačka kartica biti povoljnija za najveći krug ljudi ako se od 1. siječnja smanji PDV na svježe meso, ribu, svježe voće i povrće, dječje pelene, odnosno namirnice i proizvode koji su praktički nezaobilazni za najveći broj hrvatskih obitelji. Premijer je dodao da će efekti ovog rasterećenja biti pozitivni. 

Predloženi proizvodi koje namjeravaju oporezivati sniženom stopom su dječje pelene, isporuke živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivog povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuka jaja.

Izračunali smo koliko bi trebale koštati namirnice koje građani svakodnevno kupuju, u slučaju da se PDV na ove proizvode snizi na 13 posto. To naravno ovisi o tome hoće li trgovci zaista spuštati cijene, a kada smo ih pitali oko toga nisu baš imali odgovore.

Odabrali smo piletinu, svinjetinu, srdele, tunu, pelene, banane, jabuke, rajčicu, krumpir i jaja. Uzeli smo cijene tih proizvoda iz hrvatskih trgovina i izračunali koliko bi otprilike one koštale ako se snizi PDV.

*Izračun je okviran.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara