Radioaktivni otpad iz Dubrave potječe iz jedne zagrebačke bolnice!

Ilustracija: HRPhotoContest.com (BurazX)

NI NE ZNAJUĆI što prevoze, dvojica radnika Čistoće umalo su ozračeni krajem veljače prilikom istovarivanja kamiona s otpadom na deponiju na Jakuševcu. Naime, dvojica radnika nisu ni znala da su u kamionu gradom prevozili radioaktivnu tvar, sve dok se na Jakuševcu nije oglasio alarm. Da je do incidenta došlo potvrđeno je i u priopćenju Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost.

"Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost je 25. veljače 2013. godine zaprimio dojavu s deponija Prudinec/Jakuševac o povećanoj dozi radioaktivnosti na jednom od kamiona za prijevoz i sakupljanje komunalnog otpada. Dežurni službenik Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost utvrdio je da je brzina doze zračenja unutar kamiona povećana.

Pozvan je stručni tehnički servis koji je izuzeo radioaktivni materijal. Nakon izuzimanja radioaktivnog materijala, kamion je ponovno provjeren te je, nakon utvrđivanja da nema povećane radioaktivnosti, pušten u redovan rad. Prema utvrđenom, ne postoji opasnost po zdravlje radnika i okoliš", stoji u priopćenju.

Prema informacijama koje je objavio HTV otpad potječe iz jedne od zagrebačkih bolnica gdje je prerano odložen među komunalni otpad. Radi se o molibdenskoj koloni korištenoj u dijagnostičkim postupcima nuklearne medicine. Molibdenska kolona koristi se za generiranje tehnecija potrebnog za dijagnostičke postupke u nuklearnoj medicini. Trebala bi se u posebnom prostoru bolnice čuvati najmanje tri mjeseca, no u ovom slučaju nije bilo tako, javlja isti izvor. 

Ne zna se gdje su pokupili otpad

U Zavodu tvrde da nema opasnosti za stanovnike niti za okoliš, a zdravlje radnika također je izvan opasnosti.

"Ne može se točno utvrditi gdje su zaposlenici Čistoće, prilikom skupljanja kućnog otpada, pokupili taj opasni otpad, ali se zna da je to bilo na području Žutog Brijega u Dubravi", potvrdio je glasnogovornik Čistoće Vinko Vučić, kao i to da su o povećanoj dozi radioaktivnosti odmah obavijestili Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost.

"Radnici su pregledani, utvrđeno je da nisu u opasnosti i da nije bilo nikakvog ozbiljnog zračenja. Stručno-tehnički servis izuzeo je predmetni radioaktivni materijal i ponovo je provjeren kamion. Prema izjavi mjerodavnog zavoda, opasnosti za ljude i okoliš nema pa stoga naravno nema ni mjesta panici", dodao je Vučić.

Situaciju je komentirao i predstavnik stanovnika Jakuševca Darko Furić: "To samo dokazuje da se u Gradu Zagrebu ne vodi briga o otpadu, ne vodi se nikakva ozbiljna akcija da bi se smeće već u domaćinstvima moralo razvrstavati".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara