Radnici "Sljemena" ipak iskorišteni?

MILAN BANDIĆ i dalje skuplja političke bodove. Ovog puta "razrješio" je 35-dnevnu krizu na Markovom trgu i to neposredno prije dolaska Carle del Ponte na mjesto štrajka. No, jesu li njegove namjere zaista dobronamjerne?

Nakon što je Bandić potpisao pismo namjere s predstavnicima Finagre, koja je većinski vlasnik "Sljemena", radnici su povikali: "Milan, Milan! Bandić nam je gazda!"

No, ovakva odluka Milana Bandića, koji još uvijek nije preuzeo mjesto zagrebačkog gradonačelnika, svoju realizaciju čekat će sve dok ju Gradsko poglavarstvo ne prihvati.

Radnicima "Sljemena" sudbina je riješena tek privremeno.

Što bi Bandić dobio ovakvim razvojem situacije, a što radnici? Ukoliko Grad Zagreb kupi dionice Sljemena, postat će vlasnik vrlo vrijednog, 550 tisuća četvornih metara velikog, zemljišta.

Radnici Sljemena bili su u štrajku 35 dana, a razlog tome je, između ostalog, i njihova tvrdnja da je vlasnik Finagra namjerno upropastio mesnu industriju kako bi mogao prodati zamljište na kojemu se ona nalazi.

GUP-om Sesveta predviđeno je da će se na tom prostoru graditi trgovačko-stambena zona. 

Kako javlja Vjesnik, Bandić je baš zbog takvog raspleta situacije zaustavio postupak prenamjene zemljišta u Sesvetama kako bi spriječio Finagru da tvornicu zatvori i zemljište proda po duplo većoj cijeni.

Procjenjuje se da zemlja u Sesvetama košta oko 100 eura po kvadratu, a da bi na tržištu, ukoliko bi se zemljište prenamjenilo u trgovačku zonu moglo dostići dvostruku cijenu.

Dakle, prema procjenama Branka Miškovića, sindikalnog povjerenika Sljemena, dug vjerovnicima i radnicima Mesne industrije se kreće oko 160 milijuna kuna. Grubom računicom može se vidjeti da je taj iznos zanemariv s obzirom da je to manje od četvrtine vrijednosti zemljišta, odnosno osmina njegove vrijednosti ukoliko se ovo zemljište prenamijeni u trgovačko-stambenu zonu.

Time bi grad Zagreb na čelu s Milanom Bandićem mogao zaraditi dosta novca, ali bi i Milan Bandić pokazao sebe kao dobrog "mešetara", što bi mu donijelo političke poene.

Nakon što otkupe dionice za jednu kunu, grad će, kako je obećao Bandić, isplatiti plaće radnika što će proračun koštati oko 5 milijuna kuna, piše 24sata

Radnicima je to na "prvu loptu" bila dobra vijest, ali nisu razmišljali o tome da ih nakon ove jednokratne isplate, čeka - otkaz.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara