Radnici "Valpova" prosvjedovali pred vladom protiv "tajkunizacije" tvrtke

DVJESTOTINJAK radnika poljoprivrednog kombinata "Valpovo" prosvjedovalo je danas pred Vladom protiv, kako tvrde, nezakonitog preuzimanja te tvrtke koja posluje pozitivno i isplaćuje plaće za 850 zaposlenih.

Predstavnike radnika primili su ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović i ministar poljoprivrede Božidar Pankretić.

Glavni sindikalni povjerenik u "Valpovu" Zdravko Turčinović rekao je novinarima da su upoznali Vladu sa svojim problemima pa vjeruju kako više neće biti "lova u mutnom".

"Postigli smo cilj, Vlada je sada upoznata s našim problemima, a zaključili smo da treba vjerovati u pravnu državu".

Radnici kažu da je osječki Trgovački sud upisao u sudski registar čelnike Nadzornog odbora i Uprave Ivu Brzicu i Edina Lehu prije pravomoćne sudske odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stoga od Vlade traže da im osigura pošteno suđenje na Visokom trgovačkom sudu kojem su podnijeli žalbe protiv odluke osječkoga Trgovačkog suda.

Također zahtijevaju da Hrvatski fond za privatizaciju otkupi Brzičine dionice koje je, kako smatraju, nezakonito stekao, ili da mali dioničari preuzmu vlasništvo nad tvrtkom.

Radnici, koji tvrde da je u njihovu vlasništvu 53 posto dionica, nedavno su Brzici i Lehi zabranili ulaz u tvrtku.

Kažu da Brzica ne želi razvijati tvrtku već je rascjepkati i prodati.

Tijekom prosvjeda pred Vladom istaknuli su parole poput "Tražimo upravljanje nad 53 posto našeg vlasništva".

Brzica je u izjavi Hini, odbacujući tvrdnje radnika, ustvrdio da se u toj tvrtki ne radi o krizi vlasništva nego krizi upravljanja. Dodao je da je dionice otkupio zakonito i da skupština društva nikada to nije osporila. Ujedno tvrdi da ne želi rasprodati tvrtku, već udvostručiti prihod i otvoriti nova radna mjesta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara