Radnička fronta o stipendiji Kolindine kćeri: Dosta je toga

Radnička fronta o stipendiji Kolindine kćeri: Dosta je toga
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

KĆI predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, 18-godišnja Katarina Kitarović, odlazi studirati u SAD, a primljena je na četiri sveučilišta koja joj nude stipendiju.

"Harvard joj je prvi izbor, iako je primljena na četiri top američka sveučilišta, neću reći o kojim se sve sveučilištima radi, no Harvard i Stanford su među njima", otkrila je novinarima Kolinda Grabar-Kitarović.

Radnička fronta na Facebooku je objavila priopćenje u kojem kažu da praksi odlaska, kako su napisali, djece domaće elite na strana sveučilišta treba reći dosta.

"Potpuno je nebitno je li Katarina Kitarović zaslužila ili nije zaslužila stipendiju na Harvardu - niti je važno procjenjivati djecu roditelja čiji politički rad ostavlja čitave generacije bez visokoškolskog obrazovanja, bez prilike da postanu visokoobrazovani ljudi i ograničava njihov razvoj u svakom pogledu, nudeći im karijeru konobara i sobarica ili odlazak u inozemstvo.

Ono što jest važno je da odlazak na Harvard kćerke predsjednice RH kao i druge djece domaće elite shvatimo kao točku u kojoj treba reći - dosta! Dosta je da se domaće elite školuju u inozemstvu osiguravajući svojoj djeci sve – drugima oduzimajući sve. Dosta je politike i političara koji su tu samo da bi sve ostale „nagovorili” da pristanu na lošije uvjete života – jer „nema drugog načina”. Dosta je pristanaka na štednju u obrazovanju, restrikcije, smanjivanje studijskih kvota. Dosta je komercijalizacije obrazovanja jer se navodno „ne može drugačije”.

Za jednakost i solidarnost, a ne socijalni darvinizam! Za ravnopravnost i demokraciju a ne kapitalistički monopol nad obrazovanjem!

Za demokratski socijalizam", stoji u priopćenju Radničke fronte.

Jučer također kritizirali Kolindu

Ovo nije prva objava Radničke fronte o ovoj temi.

"KAKO JE KOLINDINA KĆI UPALA NA HARVARD?

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović objavila je da je njezina kći primljena na četiri najveća američka sveučilišta i da će ići studirati na poznato američko sveučilište Harvard. Pritom je zgroženo dodala da je šokirana [1] što neki misle da je ona tamo primljena samo zato što je njezina kći i da je ona to sama zaslužila svojim sposobnostima.

Naravno, svakome tko nije potpuno naivan o svijetu u kojem živi to može biti samo smiješno. Tim više što je u samom SAD-u nedavno izbila velika afera u kojoj se samo otkrilo ono što su svi zapravo znali - a to je da djeca bogatih praktički doslovno kupuju upis na najpoznatija američka sveučilišta [2].

Cijeli međunarodni program MIOC-a koji je pohađala kći predsjednice Grabar Kitarović prepun je prebogate djece hrvatske političko-ekonomske elite u kojem se kupuje doslovce sve. Unajmljuju se poznati stručnjaci da im pišu eseje i maturalne radove.

"Kći predsjednice na Harvard, sirotinji ostaje da ide konobariti po Jadranu"

Iako na najpoznatije i najveće američke fakultete, naravno, primaju i pametne i sposobne (jer bez njih ne bi mogli očuvati svoju poziciju), za sinove elite postoje drugi "kriteriji". Postoji formula po kojoj se upada na fakultete kao što je Harvard - u SAD-u postoje firme koje za velik novac doslovce stvaraju osobnost djece bogatih, čine ih zanimljivima, kreiraju umjetan CV i čine ih poželjnijima najboljim fakultetima. Što na tim fakultetima, dakako, znaju, ali oni također imaju svoj interes da na njima studira potomstvo globalne elite iz cijelog svijeta.

Na kraju, mogli biste reći - pa što? To sve ne znači da mala Katarina svejedno nije pametna, a uostalom majka joj je mogla platiti najbolje škole na svijetu, sve instrukcije itd. I to je isto točno - naravno da je teoretski mogla. Međutim, bogati se rijetko zaustavljaju tek na takvoj "poštenoj" utrci - samo na tome da svojoj djeci omoguće najbolje uvjete i najbolje školovanje. Naravno da ne. Njihova djeca moraju ići na Harvard - zaslužuju to ona ili ne.

Ali za to smo se, uostalom, i borili. Da kći predsjednica "zbog svojih sposobnosti" ide na Harvard, dok sirotinji ostaje da ide konobariti na Jadran 16 sati dnevno za crkavicu, a kao nagradu će možda dobiti to da će jednom imati čast u nekom skupom resortu u Dubrovniku poslužiti Katarinu Kitarović nekim koktelom od 150 kn", napisali su jučer o ovoj temi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara