Radoš: Očekujemo da će biti sastavljena HDZ-ova vlada

PREDSJEDNIK Libre Jozo Radoš izrazio je uvjerenje da će biti sastavljena vlada desnog centra, dodavši da Libra neće sudjelovati u HDZ-ovoj vladi, već će biti konstruktivna oporba.

Na današnjoj konferenciji za novinare Radoš je istaknuo kako smatra logičnim da, po rezultatima izbora, mandat za sastavljanje vlade dobije HDZ.

Libra bi eventualno ušla i u pregovaračke razgovore oko sastavljanja tzv. lijeve vlade, ali Radoš drži da ta vlada nema izgleda, jer bi se, rekao je, mogla sastaviti samo matematički.

Na upit kako komentira mogućnost da u budućoj HDZ-ovoj vladi predstavnik Srba dobije ministarsko mjesto, Radoš je odgovorio da to ne bi bilo nelogično, niti dramatično za hrvatsku politiku, dodavši da ne zna je li to dramatično za HDZ.

Radoš je istaknuo da su u Libri zadovoljni rezultatima parlamentarnih izbora, budući da će u novom sazivu Sabora biti jedina liberalna stranka koja će moći formirati parlamentarni klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Libra je danas objavila da su u izbornoj kampanji potrošili oko milijun i osamsto tisuća kuna, koliko su dobili iz državnog proračuna, bez donacija.

Radoš smatra da bi i ostale stranke trebale objaviti svoje troškove kampanje i svoje donatore kako bi se otklonila sumnja da iza njih stoje "politička obećanja koja se ne bi smjela davati ili pranje novca".

Drži da su političke stranke u kampanji potrošile previše novca, i da je za dobru kampanju bilo dovoljno pet milijuna kuna.

Libra će stoga, čim se sazove Sabor, predložiti zakon o financiranju političkih stranaka kojim bi se limitiralo financiranje stranačkih kampanja iz državnog proračuna i donacija.

Libra drži da bi se tako u proračunu uštedjelo najmanje 50 milijuna kuna.

Predložit će Saboru i novi zakon o financiranju političkih stranaka kako bi se onemogućilo pojavljivanje na izborima onih stranaka koje zapravo uopće politički ne djeluju, a također će predložiti i zakon o neposrednom izboru zastupnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara