Rakar o aferi Žalac: Ako je natječaj namješten, RH će morati vratiti novac EU

Rakar o aferi Žalac: Ako je natječaj namješten, RH će morati vratiti novac EU
Foto: Pixsell/Patrik Macek

JAVNA nabava u Hrvatskoj oduvijek je bila problematična - vidjeli smo bezbroj sumnjivih natječaja, za koje se i površnim pregledom može posumnjati da su za nekoga namješteni, a takve stvari događaju se i danas, kada se dobar dio raznih nabava financira iz EU fondova, koji ipak imaju nešto jaču kontrolu trošenja novca.

>> Žalac dala posao od 13 milijuna kuna firmi s jednim zaposlenim

Telegram je jučer objavio priču o poslu od 13 milijuna kuna koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova ministrice na odlasku Gabrijele Žalac dalo firmi Ampelos d.o.o. s jednim zaposlenim koja, sudeći po prihodima, nije radila tako velike poslove.

Od 270 tisuća kuna prihoda do 13,3 milijuna u samo godinu dana

Prema podacima portala Poslovna.hr, Ampelos je 2017. imao prihode od samo 270 tisuća kuna, da bi im posao s Ministarstvom sljedeće 2018. donio prihode od 13,3 milijuna kuna i dobit od čak 8,5 milijuna.

Marko Rakar, informatički i komunikacijski stručnjak, kaže da u ovom poslu ima više sumnjivih elemenata.

“Znakovito je da je na tom natječaju bio samo jedan ponuđač, a takvi natječaji s jednim ponuđačem su sami po sebi sumnjivi. Također, rok isporuke je bio 30 dana. Ako imaš rok isporuke od 30 dana, znači da se radi o nekom rješenju koje je već dostupno. Ako je gotovo, tj. da se ne radi po narudžbi, onda bi bilo očekivano da ima više ponuđača takvog softvera. Može se tražiti rok od 30 dana ako se kupuje, na primjer, 500 licenci MS Officea jer se zna da je taj proizvod dostupan i da ga je moguće isporučiti, ali ako se traži nekakvo custom rješenje, koje se radi po narudžbi, to je nemoguće, osobito kada se radi o kompleksnom sustavu koji košta 13 milijuna kuna. Nema tog genijalca na planetu koji to može izvesti u mjesec dana”, kaže Rakar.

Ako se dokaže da je posao namješten, Hrvatska će morati vratiti novac

Tvrtka Ampelos koja je u vrijeme natječaja imala relativno skromne prihode i jednog zaposlenog, na natječaj je išla u zajednici ponuditelja s InfoDomom. InfoDom je veća IT firma s oko 45 milijuna prihoda i preko 80 zaposlenih.

Rakar pretpostavlja da je Ampelos zapravo kupio rješenje od InfoDoma i prodao ga Ministarstvu. Ono što treba zabrinuti porezne obveznike jest to što je projekt plaćen novcem iz EU fondova pa ako se utvrdi da je bilo nepravilnosti, Hrvatska će morati vratiti taj novac.

“Oni su ostvarili 8,5 milijuna kuna dobiti, što znači da je stvarni trošak bio ⅓ iznosa - ako i toliko, jer mi u biti ne znamo na što je on potrošio tih 4,5 milijuna kuna. Za pretpostaviti je da su oni kupili rješenje od InfoDoma, prepakirali ga i prodali za 13,5 milijuna kuna. To je ono što se najvjerojatnije dogodilo. To je moja pretpostavka, a što je točno bilo, ne znamo. S obzirom na to da je to plaćeno EU novcem, ako se pojavi kontrola, onda će tražiti da vide to rješenje, da prekontroliraju cijeli postupak i da vide je li to rješenje u upotrebi. Ako se dokaže da je bilo što problematično - a ovdje se iz aviona vidi da jest - onda će Hrvatska morati vratiti taj novac. Ne postoji softverska firma koja može iskazati takvu dobit. Oni kažu da su slična rješenja isporučivali za desetke klijenata. Kojih klijenata kad prošlih godina nisu imali ni približne prihode?” kaže Rakar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara