Ramljak preuzeo upravljanje Agrokorom: "Alvarez će dobiti priliku"

Ramljak preuzeo upravljanje Agrokorom: "Alvarez će dobiti priliku"

Foto: Igor Soban/PIXSEL

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izvijestila je u 15.30 sati da je završen sastanak u Agrokoru na kojem je izvanredni povjerenik Ante Ramljak obavio primopredaju s dosadašnjom upravom koncerna, a Ramljak je izvijestio da je od danas preuzeo vođenje koncerna te da mu je prioritet dogovoriti s bankama sve detalje za tekuću likvidnost.


"Moje prisustvo ovdje u ime hrvatske Vlade podrška je izvanrednom povjereniku i općenito uspješnosti izvanredne uprave za koju vjerujemo i uvjereni smo da će rezultirati u stabiliziranju poslovanja Agrokora i svih njegovih kompanija", istaknula je Dalić.

Kako je rekla, dosadašnja uprava izvijestila je Ramljaka o aktualnom stanju u kompaniji te ustvrdila da su se na ovaj način stekli svi uvjeti da izvanredni povjerenik može početi obavljati svoj posao prema zakonu.

"Danas smo učinili prve i to vrlo značajne korake u pravcu razrješavanja nagomilanih financijskih poteškoća u Agrokoru. Računi Agrokora danas su po sili zakona deblokirani, s obzirom da je sud imenovao izvanrednog povjerenika", rekla je Dalić.

Podsjetila je da je na sastancima koje je Vlada tijekom prijepodneva održala s dobavljačima dogovoreno da će oni nastaviti isporuke roba prema Konzumu i drugim dijelovima Agrokora, a banke su osigurale nužna sredstava za osiguranje tekuće likvidnosti do 150 milijuna eura.

"U odnosu na ta sredstava, danas moramo još dovršiti dogovore o posljednjim detaljima. Međutim, ono što je cilj svih naših današnjih aktivnosti jest da se tijekom ovoga tjedna stabiliziraju sva plaćanja, da se stabiliziraju i obave plaćanja posebno prema malim dobavljačima i da u ovom preduskršnjem tjednu osiguramo da police Konzuma budu pune i da se sustav Agrokora, zajedno sa svojim zaposlenicima i dobavljačima, može približiti i vratiti u normalnu razinu poslovanja".

Ramljak: Prioritet je dogovoriti sve detalje s bankama za tekuću likvidnost

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak kazao je da je današnja primopredaja prošla u izuzetno poslovnom ozračju razgovora o operativnim prioritetima za kompaniju, izvijestivši i da je od danas on preuzeo vođenje kompanije.

"Moj prioritet je od ovoga trenutka da pokušam dogovoriti sve detalje s bankama za tekuću likvidnost i to je prvi sastanak koji ću imati nakon preuzimanja dužnosti. To je u ova dva-tri dana do praznika moj prioritet: da se osiguraju plaće radnicima koncerna Agrokor i da se isplati dio potraživanja dobavljačima".

Na pitanje koliku ulogu će u procesima koji slijede imati dosadašnja uprava Agrokora na čelu s Ivicom Todorićem te je li se danas dubinski upoznao sa stanjem u kompaniji, rekao je da dubinsko snimanje stanja tek slijedi i da će uloga dosadašnjeg poslovodstva biti isključivo savjetodavna, "po mojoj potrebi".

Pojasnio je da dosadašnji članovi Uprave Agrokora stupanjem na snagu zakona o izvanrednoj upravi i njegovim imenovanjem izvanrednim upravitelja, oni to više nisu.

Što će biti s Alvarezom?

Upitan je li mu tim Antonia Alvareza III predao rezultate svojih analiza iz prethodnih dana, rekao je da se to još nije odgodilo i da će se o tome razgovarati večeras.

Na upit o Alvarezovoj ulozi u budućnosti, Ramljak je rekao da će on "imati priliku u jednom kratkom procesu koji ćemo mi provesti u sljedeća dva-tri dana dati svoju ponudu za restrukturiranje, između ostaloga i sa svojom konkurencijom, koja je u tom rangu i nakon toga ćemo odabrati tko je najbolji". A na pitanje može li on biti savjetnik za restrukturiranje ako ga Ramljak odabere, odgovorio je: "Može, ali i ne mora".

Upitan ima li sustavnog rješenja za dobavljače koji su pod pritiskom faktoringa, rekao je da će taj problem rješavati danas popodne, večeras i sutra te da vjeruje kako se rješenje apsolutno može naći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara