Što se jučer događalo u Londonu? Ramljak traži od Britanije da prizna Lex Agrokor

Što se jučer događalo u Londonu? Ramljak traži od Britanije da prizna Lex Agrokor

Foto: FAH, 123rf

U LONDONU je u ponedjeljak održano prvo ročište na kojem Agrokor traži priznavanje Lex Agrokora.

"Pravila insolventnosti Ujedinjenog Kraljevstva trebala bi priznati hrvatski zakon kojim se određuje proces restrukturiranja Agrokora", prenosi Bloomberg riječi neimenovanog hrvatskog odvjetnika kojeg je angažirao Agrokor.

Donese li sud odluku o Agrokorovu korist, to će izazvati zastoj u arbitražnom  procesu kojim ruski Sberbank traži  1,1 milijardu eura. Sberbank osporava priznavanje procesa restrukturiranja pred sudovima u Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sberbank: Cilj Lexa nije zaštita vjerovnika

"Lex Agrokor nije zakon koji se odnosi na stečaj jer nema, za razliku od stečajnog postupka temeljenog na Zakonu o stečaju Republike Hrvatske iz 2015. godine, svrhu zaštite interesa vjerovnika. Umjesto toga, istaknuti cilj ovog zakona je zaštita hrvatskog gospodarstva od sustavnog rizika", rekao je David Allison, odvjetnik koji zastupa Sberbanku.

Bloomberg podsjeća da je hrvatska vlada blokirala isplate dugova nakon što je u travnju preuzela kontrolu nad Agrokorom zahvaljujući posebnom zakonu koji je osmišljen za kompanije čiji prihod iznosi oko 15 posto bruto domaćeg proizvoda.

Slični zahtjevi za priznavanjem Lexa Agrokora odbačeni su u Srbiji i Crnoj Gori, dok je na prihvaćeni zahtjev u Sloveniji podnesena žalba. Lex Agrokor može biti na snazi ​​do srpnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara