Ramljakovi partneri i savjetnici imaju tvrtke u Londonu na istoj adresi

Ramljakovi partneri i savjetnici imaju tvrtke u Londonu na istoj adresi

Foto: FAH, Screenshot: Google Maps

TOMISLAV Matić, donedavni poslovni partner Ante Ramljaka i vlasnik Texo Managementa kojem je konzultantski posao u Agrokoru donio deset milijuna kuna prihoda godišnje, ima tvrtku u Londonu - Aquamont Capital.

Na istoj adresi 119 The Hub, 300 Kensal Road, London registrirana je i tvrtka Branimira Bricelja i Marka Delića - Altera Capital. I oni su u Agrokoru savjetnici za restrukturiranje, preko tvrtke Altera Finance, koju je američki AlixPartners angažirao 25. travnja. Isti dan kada je i sam AlixPartners dobio posao u Agrokoru, na pozivnom natječaju u konkurenciji McKinseyja, BCG-a i Roland Bergera. Hrvatska Altera u vlasništvu je Bricelja i Delića, baš kao i londonska.

Index je pisao Bricelju i Matiću, zamolili smo ih da nam objasne zajedničku adresu, radi li se možda o istom odvjetničkom društvu preko kojeg su prijavljeni, postoji li njihova poslovna ili vlasnička povezanost koja je do sada bila nepoznata javnosti. Na istoj se adresi nalazi i Hilton Consulting, tvrtka za porezno i poslovno savjetovanje, pa nije isključeno da su londonske firme otvorili preko iste tvrtke. Njihov ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.


Londonska Altera je osnovana 2012. godine, a Aquamont 2014. godine. Obje tvrtke su aktivne, prema podacima servisa Companies House.

Londonsku Alteru istraživali smo kada se to ime pojavilo među sudionicima roll up kredita koji su novim financiranjem dobili prioritetnu naplatu. No Bricelj nam je u pisanom odgovoru krajem listopada 2017. demantirao da je to njegova tvrtka. Za londonsku je tvrtku pritom rekao kako godinama nije aktivna. Tvrdio je da je u roll up ušla tvrtka Altera Capital LCC za koju nam je u Agrokoru potvrđeno da nema veze s Briceljom, nego je kajmanski fond povezan s izvjesnim Rusom Vječeslavom Pivovarovom.

Matićeva londonska tvrtka u gubitku 20.000 eura


Prema podacima iz poslovnog registra britanskih kompanija, Matićeva tvrtka Aquamont osnovana je u studenom 2014. i godinama bilježi gubitke, a u 2016. godini on je iznosio oko 20.000 eura. Pisali smo već o poslovanju Texo Managementa, u 2016. godini imao je prihode od 842.400 kuna i dobit od 468.300 kuna. U 2015. godini Texo je imao 1,9 milijuna kuna gubitka.

Hrvatska Altera imala je 2016. prihod od 782.000 kuna i dobit od 191.000 kuna, a nemamo podatke o poslovanju londonske Altere. Spomenimo da na poslovima u Agrokoru Texo i Altera prihoduju svaka po oko milijun kuna mjesečno, te da će im godišnji angažman donijeti svakoj po 12 milijuna kuna prihoda. Nije poznato koliko iznosi naknada za uspjeh, koja je u poslovima oko Agrokora ugovorena, jer izvanredna uprava taji taj podatak.Matić se u službenoj biografiji pohvalio da ima 18 godina iskustva u investicijskom bankarstvu u jugoistočnoj Europi. Devedesetih je postao pomoćnik Borislava Škegre u Ministarstvu financija, kasnije i partner u Quaestusu, gdje je radio zajedno s Antom Ramljakom.

Bricelj je godinama radio u farmaceutskoj industriji, najprije u Plivi, a zatim do 2011. u britanskoj tvrtki Lamda partners kao operativni šef za Alapis, grčku farmaceutsku kompaniju. Alapis je kasnije propao nakon skandala s Proton bankom, a Briceljev poslodavac Lavrentis Lavrentiadis kasnije je uhapšen i optužen za prevaru. Kako su Bricelj i Ramljak radili za investicijsku tvrtku CAIB (Creditinstalt Investment Bank), tako se pretpostavljalo da njihovo poznanstvo seže od tada.

Delić je radio u JP Morganu i za Deutsche banku, bio je angažiran na izdavanju dionica Hrvatskog telekoma i sudjelovao  je u aranžiranju obveznica.

Bricelj nije postao povjerenik, ali je dobio milijun kuna prihoda mjesečno


Bricelj se spominjao i kao mogući vladin povjerenik, prije nego što je postavljen Ramljak. Nije odabran, pretpostavlja se da je struja Dalić-Škegro Plenkoviću predložila Ramljaka, bivšeg Škegrinog menadžera. No nije ostao bez angažmana, postao je Ramljakov savjetnik, kao podizvođač AlixPartnersa.

Blisku povijest i duboku povezanost raznih izvođača i podizvođača okupljenih oko trojca Ramljak-Dalić-Škegro potvrđuje i zajednička londonska adresa dvije savjetničke kuće koje je formalno angažirao američki konzultant. Ne treba zaboraviti ni vezu Dalić-Laco; ista je PR agencija radila za Ramljaka i potpredsjednicu vlade koja nadzire proces.

Iz Agrokora tvrde da su svi savjetnici u početku volontirali, iako je jasno da nije bilo tko imao pristup Ciboninom tornju, te da je probrana ekipa kasnije uklopljena među podizvođače. To im je donijelo goleme desetomilijunske prihode kakve su u karijeri mogli samo sanjati prije nego što je Ramljak preuzeo Agrokor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara