Ranko Ostojić tužio Nikolu Grmoju; Grmoja poručuje: Ne bojim se

Ranko Ostojić tužio Nikolu Grmoju; Grmoja poručuje: Ne bojim se

Foto: Hina

"VEĆ PRVOG dana podnio sam privatnu tužbu protiv Nikole Grmoje zbog javnog klevetanja", potvrdio je ministar policije Ranko Ostojić. "Rekla kazala sistem je apsolutno neprihvatljiv, a optuživati policijski i sigurnosni sustav bez dokaza je neozbiljno, rekao je ministar na odlasku. Glasnogovornika MOST-a optužio je da je lažnom izjavom o praćenju Bože Petrova uznemirio javnost, a sve s ciljem skretanja pozornosti. Umjesto da se poklopi ušima jer je već jednom lagao o pritiscima na svoje zastupnike, on opet napada i ugrožava sustav", kaže Ostojić.

"Kad grmi najmanje kiše pada, ali to je očito bilo dobro pokriće za neke druge stvari koje se u ovom trenutku odvijaju i bacanje prašine u oči da se ne bi primjetilo neke druge događaje i propuštena obećanja koja smo slušali od ljudi iz Mosta," rekao je Ostojić.

Povod za tužbu su Grmojine izjave da ima indicije kako je čelnika Mosta Božu Petrova nakon izbora protuzakonito obrađivao PNUSKOK. 

"Stvar je vrlo jednostavna, to je situacija u kojoj te netko javno sramoti, bez dokaza optužuje, naravno da sam to poduzeo", rekao je Ostojić na konferenciji za novinare u Saboru te naglasio kako je riječ o privatnoj tužbi te kako je na institucijama da same procijene hoće li Grmoju i kazneno goniti.

Podsjetio je kako je USKOK u srijedu priopćio da su Grmojine optužbe netočne te da Petrov nije ni na koji načim obrađivan, kao i da je USKOK i prije demantirao Grmoju, kada je tvrdio da su Mostovi zastupnici izloženi ucjenama i pritiscima.

"To ga očito nije zaustavilo i drugom prigodom, uz još teže optužbe da se nezakonito po nalogu ministra policijskim službenicima naređuje da provedu određene radnje koje spadaju u ograničenje ljudskih prava. To je vrlo neozbiljno i neodgovorno od osobe koja očito ne shvaća ulogu glasnogovornika, jer on govori u ime druge osobe, koja sama za sebe kaže da je ključni faktor u formiranju vlasti, gospodina Petrova", upozorio je Ostojić.

Tumači kako su Grmojine optužbe udar na sigurnosni sustav, a uvjeren je da je motiv opstruirati formiranje saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, što iščitava iz izjave HDZ-ova Gordana Jandrokovića da Ostojić ne bi trebao biti na čelu tog odbora kako se ne bi našao u sukobu interesa. 

"Iz jučerašnje izjave gospodina Jandrokovića postaje izvjesno jasno zašto je sve to skupa napravljeno, zašto je poslana ta navodna predstavka, kojoj oni sadržaj znaju, a nitko je nije vidio. To je da se zapravo pokuša minirati formiranje Odbora i moja poruka je tu vrlo jasna – zakon je precizan, gospodine Jandrokoviću. Upišite se, zapravo se pokušajte upisati u SDP pa kad budete oporba možete odlučivati o tome jer je zakonom definirano da najveća opozicijska stranka u parlamentu ima pravo na funkciju predsjednika Odbora".

Iako nije želio potvrditi ni demantirati informacije da bi upravo on trebao biti na čelu tog odbora, Ostojić podsjeća kako je već obnašao tu funkciju te kako je odluka na Klubu zastupnika SDP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko se dogodi da se to pokuša minirati, onda je to zaista grubo kršenje zakona koji precizno definira tko daje predsjednika Odbora, ali od HDZ-a i njegove sluškinje Mosta svašta možete očekivati", rekao je.

Na pitanje zašto smatra da smeta HDZ-u, odgovorio je kako bi "umro od srama kad im ne bi smetao nakon četiri godine u kojima su po nalogu DORH-a bili uhićeni njihovi sponzori i donatori". 

Odbacuje tumačenje da bi na čelu Odbora došao u situaciju sukoba interesa, budući da Odbor nadzire i rad resora kojem je na čelu. "Praksa je jednostavna, većinu u Odboru nema opozicija, nego pozicija, a imate i sustav izuzeća koji je korišten u svim tim situacijama", objašnjava Ostojić.

Ne smeta mu ni činjenica da bi ga na novoj funkciji dočekala predstavka o Petrovljevu praćenju. "Koliko ja vidim, USKOK je vrlo jasno rekao svoje, a o tome da bi Odbor propitivao rad neovisnog pravosudnog tijela, za to treba vrlo ozbiljna rasprava", poručio je.

Grmoja: Ako misli da može dobiti, neka me tuži

Glasnogovornik MOST-a nezavisnih lista Nikola Grmoja rekao je kako ne želi komentirati izjave Ranka Ostojića, piše N1.

"Ne bih to želio uopće puno komentirati, ima važnijih stvari", rekao je Grmoja. "Ako misli da može dobiti, neka me tuži", dodao je. "Tužbe se ne bojim", rekao je Grmoja Hini.

"Vjerujem i da je crveni i plavi sloj pratio Petrova"

"Imamo informacije da je Petrov kroz cijelo ovo vrijeme bio praćen od strane PNUSKOK-a. Vrijeme je da se to završi. SOA često podsjeća na tortu u kojoj imamo jedan crveni red, jedan plavi pa jedan crveni", kazao je Grmoja prije desetak dana na N1 televiziji.

"Vjerujem da je i crveni i plavi sloj pratio Petrova. Izlazile su u javnost stvari koje su mogle znati samo te tri strane. Za dvije velike stranke ovo je bila neviđena situacija i oni su nastojali osigurati da se MOST prikloni upravo njima", dodao je Grmoja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara