Raspao se prvi legalni istospolni brak u SAD-u

Raspao se prvi legalni istospolni brak u SAD-u

JULIE i Hillary Goodridge, lezbijski par čija je tužba, zajedno s još šest istospolnih parova 2003. godine dovela do legalizacije homoseksualnih brakova u državi Massachusetts, su objavile kako se "sporazumno rastavljaju".

Julie i Hillary Goodridge su bili prvi par koji je iskoristio to pravo te se 17. svibnja 2004. vjenčao uz nazočnost svjetskih medija i 5-godišnje kćeri Annie.

Iako nitko od supružnika nije podnio zahtjev za razvod, ta vijest je bolno odjeknula među američkim borcima za prava homoseksualaca, koji drži da dolazi u prilično nezgodnom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, odluku Vrhovnog suda države Massachusetts iz 2003. godine, kojom su legalizirani homoseksualni brakovi, bi mogli oboriti građani države na ustavnom referendumu koji bi se trebao održati 2008. godine. Isti sud je odobrio održavanje referenduma, ali je za to prethodno potrebna odluka državne skupštine, koja se ne očekuje do jesenskih izbora.

Dok je tradicionalno liberalni Massachusetts jedina država koja priznaje homoseksualne brakove, u još dvije - Connecticutu i Vermontu - su legalizirane istospolne "građanske zajednice", a još četiri države i federalni distrikt Columbia su službeno u pravima izjednačili heteroseksualne s homoseksualnim vanbračnim zajednicama.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara