Sud u Massachusettsu odobrio referendum o zabrani homoseksualnih brakova

MASSACHUSETTS već stoljećima uživa reputaciju jedne od najliberalnijih američkih federalnih država, a 2003. ju je potvrdio kada su na njenom teritoriju odlukom Vrhovnog suda te države legalizirani homoseksualni brakovi.

Otada je na teritoriju Massachusettsu vjenčano preko 8000 istospolnih parova, ali je ta odluka svoj pravi učinak imala tek na ostalim državama SAD gdje je došlo do žestoke konzervativne reakcije u obliku zakona i ustavnih amandmana kojima se izričito zabranjuju istospolni brakovi. Od svih tih incijativa je najpoznatiji Bushov pokušaj da se amandmanom na Ustav SAD brak definira kao zajednica muškarca i žene te tako spriječi federalne suce da kreativnim interpretiranjem Ustava presedan iz Massachusettsa nametnu drugim, konzervativnijim državama.

Međutim, i u samom Massachusettsu ima konzervativaca nezadovoljnih odlukom Vrhovnog suda države, uključujući republikanskog guvernera Milta Romneya. Konzervativna organizacija Massachusettski institut za obitelj je tako pokrenula kampanju s ciljem da se odluka vrhovnog suda države obori ustavnim amandmanom kojeg bi građani trebali odobriti na referendumu 2008. godine.

No prije raspisivanja referenduma treba provesti dugotrajan postupak u državnoj skupštini, a on je postao još duži zahvaljujući tužbi koju su protiv zagovornika referenduma - glavnog državnog odvjetnika Toma Reillyja - podnijele organizacije za prava homoseksualaca. Po njima je ustav Massachusettsa zabranjivao referendume s ciljem obaranja sudskih presuda.

Međutim, Vrhovni sud države Massachusetts - isti onaj koji je homoseksualcima priznao pravo na brak - u ovom slučaju nije uvažio njihove argumente. Jednoglasno je presuđeno da je održavanje referenduma u skladu s ustavom države i njenim zakonima.

Ta je presuda još jedan u nizu teških udaraca koje je pokret za prava homoseksualaca u posljednje vrijeme pretrpio u američkim sudnicama. Prije nekoliko dana su vrhovni sudovi država New York i Georgia donijeli presude kojima se izričito odbacuje pravo na brak homoseksualaca.

Tom Reilly, koji je bio pokrenuo incijativu za referendum, se ove godine kao demokratski kandidat natječe za mjesto guvernera, te je promijenio mišljenje o homoseksualnim brakovima i nada se kako će inicijativa o promjeni ustava propasti.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara