Raspisana nagrada "SAP Božo Težak" za informatičke novinare

ZBOR informatičkih novinara objavio je natječaj za nagradu "SAP Božo Težak", koja se dodjeljuje najboljim novinarima iz područja komunikacija i informatike.

Natječaj je otvoren do 27. veljače, a nagrade se dodjeljuju u tri kategorije - najbolji informatički tekst u pisanom mediju, najbolji informatički tekst u internetskom mediju, najbolji tekst informatičke opreme ili tehnologije, te se dodjeljuje posebna nagrada Zbora informatičkih novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva (HND) za IT novinara godine.

Prijave za nagradu "SAP Božo Težak" primat će se zaključno do 27. veljače na e-mail: pressŽmgpfruitcake.hr ili na fax:01/375 66 40 ili na adresu MGP Fruitcake, Prilaz Gjure Deželića 74, Zagreb.

Nagrade se dodjeljuju u suradnji s HND-om, novčane su, a bit će dodijeljene u ožujku ove godine u Zagrebu. Generalni sponzor je tvrtka SAP d.d.

Nagrada "SAP Božo Težak" za informatičke novinare prvi je put dodijeljena godine 2001.

Božo Težak (1907.-1980.) bio je svjetski poznati kemičar i informatolog. Bio je profesor i u dva navrata dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, glavni urednik časopisa "Arhiv za kemiju i farmaciju" (od 1956. "Croatica Chemica Acta"), vodećeg hrvatskog znanstvenog časopisa.

Bio je i vanjski suradnik Instituta "Ruđer Bošković" te pročelnik Fizičkokemijske grupe, a smatra ga se i osnivačem fizikalne kemije na tom institutu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Sveučilištu u Zagrebu osnovao je 1961. poslijediplomski studij bibliotekarstva, koji je tada bio jedan od prvih studija iz toga područja u Europi, pa i u svijetu, navodi povjesničar znanosti prof. emeritus Vladimir Muljević.

Osnovao je i do kraja života vodio "Centar za studij bibliotekarstva, dokumentacije i informacionih znanosti" - CSGDIZ.

Božo Težak potaknuo je i osnivanje 1967. Referalnog centra Sveučilišta u Zagrebu, samo pet godina nakon prvog Referalnog centra u svijetu, i bio je njegov upravitelj od 1972. do 1980.

Pokrenuo je 1968. i časopis "Informatologia Yugoslavica" (danas "Informatologia") kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik.

Bio je osnivač i prvi predsjednik "Asocijacije naučnih unija Jugoslavije", u sklopu koje je 1974. pokrenuo časopis "Scientia Yugoslavica" i bio mu glavni urednik.

Godine 1975. osnovao je "Društvo za informatiku Hrvatske" kojemu je bio i prvi predsjednik.

U njegovu čast "Hrvatsko kemijsko društvo" utemeljilo je medalju "Božo Težak".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara