Rast tehnološkog sektora podržao Wall Street

Rast tehnološkog sektora podržao Wall Street
Foto: EPA

UNATOČ rastu broja novozaraženih od koronavirusa, na Wall Streetu su cijene dionica porasle, zahvaljujući jačanju tehnološkog sektora i nadi ulagača u nove poticajne mjere.

Dow Jones ojačao je 153 boda ili 0,59 posto, na 26.024 boda, dok je S&P 500 porastao 0,65 posto, na 3117 bodova, a Nasdaq indeks 1,11 posto, na 10.056 bodova.

Nasdaq indeks dosegnuo je već četvrti put ovoga mjeseca novu rekordnu razinu, što se zahvaljuje znatnom rastu cijena dionica Applea, Microsofta i Amazon.coma.

Rast cijena dionica u tehnološkom sektoru podržao je i ostale najvažnije indekse, premda na tržištu vlada zabrinutost zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u nekim saveznim državama SAD-a.

Desetak država na jugu i jugoistoku izvijestilo je o rekordnom rastu novozaraženih, pri čemu je u nekima zaraženo između 10 i 20 posto testiranih.

U petak i subotu u SAD-u je zabilježeno više od 30.000 novih infekcija, što je njihov najveći dnevni rast od početka svibnja.

Broj zaraženih raste i u drugim zemljama pa je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila o rekordnom rastu slučajeva koronavirusa u svijetu.

Unatoč tome, Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće, kazao je da nema drugog vala pandemije i da je malo vjerojatno novo šire zatvaranje aktivnosti u SAD-u.

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača u nove poticajne mjere, s obzirom na to da je krajem prošloga tjedna Demokratska stranka predstavila u Zastupničkom domu prijedlog zakona o ulaganjima u infrastrukturu u vrijednosti od 1.500 milijardi dolara.

Trump podržava ideju o drugom krugu pružanja financijske pomoći Amerikancima

Vlada predsjednika Donalda Trumpa priprema, pak, svoj plan ulaganja u infrastrukturu, a Trump je kazao i kako podržava ideju o drugom krugu pružanja financijske pomoći Amerikancima zbog posljedica koronavirusa.

„Dobre vijesti o pripremi novih poticaja prevladale su nad lošim vijestima o širenju koronavirusa”, kazala je Nela Richardson, analitičarka u tvrtki Edward Jones, ali i upozorila da vladin plan ulaganja u infrastrukturu već u nekoliko navrata nije dobio potrebnu podršku.

Richardson je, također, kazala da je rast broja novozaraženih virusom naveo ulagače na rotaciju, odnosno povlačenje iz sektora koji su time najviše pogođeni, a usmjeravanje na sektore koji su otporniji na koronakrizu, kao što je tehnološki.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen oko 10, a S&P 500 oko 7 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,76 posto, na 6244 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,55 posto, na 12.262 boda, a pariški CAC 0,62 posto, na 4948 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara